Renkantis alyvuogių aliejų, dažnam kyla klausimas, kaip nuspręsti, ar jis kokybiškas, ar tiesiog nevertas dėmesio. LRT TELEVIZIJOS laidos „Labas rytas, Lietuva“ eteryje patarimais dalinosi alyvuogių aliejų ekspertė Liana Davletšina.
„Spalva nėra svarbi, nes spalvą galima koreguoti įpilant chlorofilo. Svarbu yra ragauti, nes tik taip galima atpažinti, ar aliejus yra geras. (...) Kuo jis kartesnis, tuo labiau nesunokusios yra alyvuogės, iš kurių jis pagamintas. Jose daug organizmui reikalingų antioksidantų“, – pasakojo specialistė, kuri šiemet specialiame, kasmet leidžiamame aliejų gide buvo paskelbta metų importuotoja.
Tačiau kartais aliejaus neįmanoma paragauti prieš tai jo nenusiperkant, pavyzdžiui, prekybos centruose. Bet ir čia įmanoma nesuklysti bei išsirinkti kokybiškiausią aliejų.
Pasak L. Davletšinos, būtina atkreipti dėmesį į butelio stiklą – jis turėtų būti kuo tamsesnis.
Daugiau kokybišką aliejų padedančių išsirinkti specialistės patarimų ir gurmaniškų, ypač paprastų receptų išgirsite LRT TELEVIZIJOS laidoje „Labas rytas, Lietuva“.