Lietuvoje

2019.12.29 18:09

Ligoninių maistui – griežtesni reikalavimai, bet kol kas netikrinama, kaip jų laikomasi

Algirdas Igorius, LRT TV naujienų tarnyba, LRT.lt2019.12.29 18:09

Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) nuo lapkričio patvirtinus papildomus reikalavimus ligoninėse pacientams tiekiamam maistui, jo gamintojai sako, kad atsirado daugiau aiškumo, kaip gaminti ir kokių produktų nenaudoti. SAM skelbia, kad kol kas netikrinama, kiek ligoninių laikosi nustatytų reikalavimų, kiek – ne. Griežtesnė kontrolė žadama kitąmet.

Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) pietūs – perlinių kruopų ir pupelių sriuba, kalakutienos troškinys su kukurūzais ir paprikomis, bulvių košė, morkų ir salierų salotos.

„Sumažinome cukraus. Pavyzdžiui, pietums kompotas – visai nesaldintas, o pusryčiams ir vakarienei prie arbatos pateikiamas fasuotas cukrus. Silkė silpnai sūdyta, taip, kaip pagal reikalavimus, ne daugiau kaip 2,5 gramo druskos, riebi žuvis“, – RVUL Maitinimo skyriaus vedėja Aušra Cibulskienė pasakoja, kas pasikeitė ligoninėje patiekiamuose patiekaluose.

Maisto ligoninėse gamintojai: supratome, kaip reikia gaminti ir kokių produktų nenaudoti

Ligoninės dietologė Daiva Pipiraitė-Lazarevičienė sako, nelaukiant lapkričio 1-osios, kai įsigaliojo ministro įsakymas dėl sveikesnio maisto gaminimo, pasirengta naujiems reikalavimams.

„Atsisakėme baltos duonos, praplėtėme daržovių asortimentą, vaisių daugiau įvairesnių perkame. Skaidulų kiekį didinome. Dabar, pavyzdžiui, papildomai grūdų sėlenų dedame į patiekalus, sezamo sėklų perkame, dedame į patiekalus. Dar mažiau sviesto naudojame, glaistytų sūrelių nebeduodame“, – LRT sako RVUL gydytoja dietologė D. Pipiraitė-Lazarevičienė.

Pasak dietologės, anksčiau pacientams tiekiamo maisto aprašo nebuvo, nebent rekomendacinis.

„Svarbu, pavyzdžiui, kad atsirado atsakomybės, jos irgi reglamentuotos maisto tvarkymo skyriuje, kas už ką atsakingas, kaip užsakomas maistas, kokios jis temperatūros turi būti, per kiek laiko pristatomas. Ir mums tai yra naudinga, kad mes žinom tiksliai, galim reikalauti ir iš savo darbuotojų“, – sako dietologė.

Nustatyti ne tik pacientams tiekiamo maisto kriterijai, bet ir kokių produktų neturėtų būti, parengtas draudžiamų maisto priedų sąrašas.

„Tam tikrų konservantų neturi būti. Arba neturi būti dažiklių, kvapiklių, kas yra savaime suprantama, kad tai nėra būtinas dalykas ligoniui. <...> Ligoninės peržiūri savo maitinimo tvarkas, peržiūri, kokius produktus tiekia pacientams, kaip tiekia, tai tie dalykai girdisi ir matosi, kad vyksta į gera, bet sakyti, kad viskas pasiekta, turbūt yra šiek tiek per anksti“, – teigia Sveikatos apsaugos ministerijos vyriausioji specialistė Ieva Gudanavičienė.

Ministerijos atstovė teigia, kad gydymo įstaigos, ar laikomasi reikalavimų, kol kas netikrinamos – duota laiko persitvarkyti. Ateityje planuojama parengti mokymo programas, kaip turi būti rengiami ligoninių virėjai, gaminantys maistą skirtingos būklės ir ligų pacientams.

Apie tai – reportaže:

Maisto ligoninėse gamintojai: supratome, kaip reikia gaminti ir kokių produktų nenaudoti