Lietuvoje

2019.05.08 17:52

Lietuvis pasidalijo verslo patirtimi Amerikoje: kur kas paprasčiau nei gimtinėje

LRT.lt2019.05.08 17:52

Amerikoje vystyti verslą yra lengviau, nes biurokratija tvarkoma kur kas sparčiau. Taip LRT RADIJUI projekte „Keturi milijonai“ sako Čikagoje kavinę „Smilga“ įkūręs verslininkas Vladas Kriaučiūnas. Anot jo, lietuvišką virtuvę mėgsta ne tik lietuviai.

Paklaustas, kodėl atvyko į Ameriką, V. Kriaučiūnas teigia, kad tam įtakos turėjo paprastesnės verslo vystymo sąlygos. Pasak jo, Lietuvoje yra daug biurokratinių trikdžių, susijusių su leidimais ir pinigų išmokėjimu darbuotojams.

„Pirmiausia nutariau vykti vienas, o galiausiai prikalbinau ir šeimą [...]. Kai pradėjau čia kurti verslą, pamačiau, kad Amerikoje tai daroma kur kas paprasčiau. Čia yra dviejų savaičių taisyklė ir bet kuris dokumentas, jeigu viskas tvarkoje, yra išduodamas per šį laikotarpį. Mano vaikai čia pradėjo kurti verslą, jaunėlis turbūt taip pat eis šiuo keliu“, – sako V. Kriaučiūnas.

Verslininkas pasakoja, kad anksčiau Amerikoje lietuviškų kavinių buvo vos kelios. Anot jo, dauguma už Atlanto gyvenančių lietuvių pasiilgsta cepelinų ir kitų tradicinių patiekalų, dėl ko lietuviškos virtuvės restoranai yra ypač paklausūs.

Kaip teigia V. Kriaučiūnas, kavinėje „Smilga“ lankosi ne tik lietuviai – čia užklysta ir kitų šalių atstovai, norintys išbandyti lietuvišką virtuvę. Jo aiškinimu, daugiausia restorane dirba lietuviai, tačiau yra ir išimčių.  

„Virtuvėje amerikietis nepadirbs, nes jie pripratę iš šaldytuvo maistą dėti tiesiai į gruzdintuvę ir iškart paduoti klientui. Mano vyrėjai yra lietuviai, tik vienas yra uzbekas, jau 12 metų restorane gaminantis labai skanius cepelinus. Darbuotojų kartais trūksta, bet, kadangi kavinė yra žinoma, tai norinčių dirbti visada atsiranda“, – sako V. Kriaučiūnas.

20 metų Čikagoje gyvenančio lietuvio verslas – nuo čia gaminamų koldūnų iki lietuviškos kavinės

Kavinės „Smilga“ savininkui priklauso ne tik vienas populiariausių lietuviškų kavinių Čikagoje, bet ir maisto produktų cechas.

„Gaminame pyragus, tortus, rūkiname dešras, žuvį, sūrius – visi pagaminti produktai atkeliauja ant „Smilgos“ kavinės stalų. Taip pat gaminame koldūnus, kuriuos parduodame kitoms parduotuvėms Amerikoje. Dabar stengiamės šį verslą plėsti“, – LRT RADIJUI sako V. Kriaučiūnas.

Pašnekovas tvirtina, kad Amerikoje gyventi yra ramiau, galima nerakinti automobilio ar namų durų, o ir užsidirbama daugiau.

„Lietuvoje tu randi pasagą ir prikali ją prie sienos, o mes prikalame arkliui prie kojos ir vis ariame, dėl to viskas yra kitaip. Amerikoje daug lengviau“, – pabrėžia V. Kriaučiūnas.

Šaltibarščius šildo mikrobangų krosnelėje

LRT RADIJO projekte „Keturi milijonai“ patirtimi dalijasi ir kelis restoranus bei parduotuvę Čikagoje įkūrę Laura ir Andrius Bučai. Jų verslo kelias Čikagoje prasidėjo prieš 15 metų, kai šeima nusprendė įkurti lietuviškų suvenyrų parduotuvę. Iš pat pradžių Laura ir Andrius savo verslą kūrė Čikagoje, tačiau, pasikeitus demografinei situacijai, nusprendė persikelti į Lemontą.

„Pamatėme, kad čia nėra užtektinai lietuviškos spaudos, muzikos plokštelių, todėl pradėjome į Čikagą vežti lietuviškus marškinėlius, lipdukus – viską, kas susiję su Lietuva. Kiek vėliau mūsų klientai pradėjo klausti, kada atidarysime lietuviškų patiekalų restoraną ir taip gimė „Kunigaikščio užeiga“. Dabar turime ir internetinę parduotuvę „Lietuvėlė“, ir „Senasis Vilnius“. Turime kelis objektus Čikagoje“, – pasakoja A. Bučas.

A. Bučo teigimu, konkurencija tarp lietuviškų restoranų egzistuoja, tačiau lietuvių bendruomenė sutaria ir tam tikrais atvejais bendradarbiauja.

„Klientai vis ieško skanesnių cepelinų. Vienais metais kalba, kad jie skanesni vienur, kitais – kitur, tačiau galiausiai per didesnes šventes ar muges visi lietuviai būna kartu“, – sako A. Bučas.

Čikagoje įkurtos kavinės šeimininkai: išvirėme daugiau nei milijoną cepelinų!

Andriaus ir Lauros restorano meniu galima rasti ir amerikietiškų patiekalų. Anot Lauros, iš pat pradžių ne visi klientai išdrįsta paragauti lietuviškų patiekalų, dėl to restorano meniu jie gali rasti ir jiems labiau priimtinų patiekalų, pavyzdžiui, kepsnių, mėsainių ar vištienos sparnelių.

„Iš pat pradžių užsieniečiai labai bijo pabandyti, bet paragavę valgo viską. Labiausiai jie bijo šaltibarščių, nes jų spalva asocijuojasi su vienais vaistais. Jiems keista, kad šaltibarščiai yra šalti – turėjome klientų, kurie juos parsinešė namo ir bandė pašildyti [...]. Mūsų klientai gali ragauti ne tik lietuviškus patiekalus – Čikagoje esame įkūrę amerikietiškos virtuvės restoraną „Thirsty pig““, – sako A. Bučas.

Čikagoje lankėsi LRT RADIJO žurnalistai Rūta Kupetytė ir Edvardas Kubilius. Jų kelionė yra dalis projekto „Keturi milijonai“, kuris skirtas Pasaulio lietuvių metams.

Plačiau – interviu su verslininkais įrašuose.