Kultūra

2015.09.08 13:45

Tas pats Kūčių patiekalas stovėjo ir ant valstiečių, ir ant didikų stalo

LRT TELEVIZIJOS laida „Labas rytas, Lietuva“, LRT.lt2015.09.08 13:45

Kaip senovėje atrodė Lietuvos bajorų ir baudžiauninkų šventiniai stalai? Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto doc. dr. Rimvydas Laužikas sako, kad Kūčių stalo asortimentas tuomet mažai priklausė nuo statuso visuomenėje.

Kaip senovėje atrodė Lietuvos bajorų ir baudžiauninkų šventiniai stalai? Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto doc. dr. Rimvydas Laužikas sako, kad Kūčių stalo asortimentas tuomet mažai priklausė nuo statuso visuomenėje.

„Įdomu tai, kad Kūčių stalas mažai priklausė nuo socialinio sluoksnio – vyraudavo ritualiniai patiekalai. Tai buvo daugiau tradicija. Centrinis patiekalas – kūčia. Jis buvo valgomas valstiečių virtuvėje“, – pasakoja pašnekovas, parašęs knygą apie istorinius Lietuvos patiekalus.

Pasak jo, pažvelgus į Radvilų dienoraščius, matyti, kad ir ši šeima XVIII a. skanavo kūčią.

Visas pokalbis su ekspertu – „Labas rytas, Lietuva“ studijoje.