Šeštadienį Druskininkuose antrą kartą rengiamas Sūrių festivalis. Jis suburs sūrininkus iš visos Lietuvos ir pakvies iš arčiau pažinti su pagarba ir atsakomybe valgytojui ir gamtai puoselėjamas sūrininkystės tradicijas bei pasimėgauti vietos gamintojų produkcijos įvairove.
Šeštadienį Druskininkuose antrą kartą rengiamas Sūrių festivalis. Jis suburs sūrininkus iš visos Lietuvos ir pakvies iš arčiau pažinti su pagarba ir atsakomybe valgytojui ir gamtai puoselėjamas sūrininkystės tradicijas bei pasimėgauti vietos gamintojų produkcijos įvairove.
„Šiandien Lietuvoje jau galima paragauti ne tik iš vaikystės prisimenamo varškės sūrio, bet ir vis įdomesnių fermentuotų sūrių bei kitų produktų. Sūrininkai šlifuoja gamybos technologijas ir sūrininkystė iš virtuvės kraustosi į ūkio cechelį“, – sako vienas festivalio organizatorių Audrius Jokubauskas.
Šiemet festivalyje pirmą kartą bus rengiamas sūrių konkursas. Jame, pagal JAV sūrininkų asociacijos pasidalintą metodiką, bus vertinami sūriai. Komisijai bus pateikta apie 30 sūrių. Sūrių komisijoje bus specialistai ir technologai iš Lietuvos, JAV ir Lenkijos.
Į Sūrių festivalį atvyksta keturiolika sūrininkų iš Vilniaus, Molėtų, Švenčionių, Varėnos, Prienų, Panevėžio, Tauragės ir Plungės rajonų bei svečiai iš Lenkijos, Latvijos ir Jungtinių Amerikos Valstijų. Jų sūrinėse gaminami įvairūs švieži, brandinti, kieti ir puskiečiai, saldaus pieno, džiovinti, fermentuoti, rūkyti ir kepti sūriai iš karvių, ožkų ir avių pieno.
Festivalio svečiai turės galimybę stebėti sūrio gamybą, vyks degustacijos ir kūrybinės dirbtuvės vaikams.
Po sūrių konkurso nugalėtojų apdovanojimo bus surengtas Dainavos krašto folkloro šventės koncertas.