Vakarų Lenkijoje, Poznanės mieste, atidarytas ypatingam miesto kulinariniam paveldui – Šv. Martyno raguoliams – skirtas muziejus.
Vakarų Lenkijoje, Poznanės mieste, atidarytas ypatingam miesto kulinariniam paveldui – šv. Martyno raguoliams – skirtas muziejus.
Muziejus įkurtas penkių šimtų metų senumo pastate Turgaus aikštėje, priešais miesto rotušę. Jo ekspozicija kviečia pažinti raguolio istoriją, tradicinius receptus bei anekdotus apie šį tešlos gaminį. Muziejaus lankytojai taip pat gali susipažinti su raguolio gaminimo technologija bei jo paragauti.
Šis patiekalas yra neatsiejama lapkričio 11-ąją minimos šv. Martyno dienos tradicija Poznanėje ir miesto apylinkėse.
Tradicinio raguolio tešla gaminama iš kvietinių miltų, margarino, pieno, kiaušinių, cukraus, mielių, druskos ir citrinos. Raguolio įdaras susideda iš aguonų bei migdolų.
2009-aisiais šv. Martyno raguoliai buvo įtraukti į Europos Sąjungos saugomų regioninių produktų registrą.
Viena iš legendų pasakoja, kad išgirdęs maldą šv. Mišių metu, XIX amžiaus viduryje raguolį pagaminti ir pasiūlyti miesto vargšams sumanė konditeris Janas Melzeris. Kita istorija teigia, kad raguolio forma, primenanti arklio pasaga, gimė konditeriams radus tikrą pasagą, kuri, kaip manyta, priklausė šv. Martyno arkliui. Dar viena keistos raguolio formos atsiradimo versija – ji kilo po karaliaus Jano Sobieskio žygio į Vieną 1683-aisiais, kai kaip karo grobis kariuomenei atiteko turkų pulkų vėliavos su pusmėnuliais.
Lapkričio 11-ąją – šv. Martyno dieną Poznanėje ir apylinkėse kasmet parduodama per 400 tonų šio kepinio.