Kultūra

2020.07.02 13:21

Nacionalinis dramos teatras pravėrė duris: dirstelėkime, kas jame atsirado per rekonstrukciją

Mindaugas Klusas, LRT.lt2020.07.02 13:21

Per rekonstrukciją Lietuvos nacionaliniame dramos teatre (LNDT) iškilo nauja Mažoji salė, atsirado terasa ant stogo, ne viena kavinė ir kur kas daugiau patogumų žiūrovams. Į tris vaidybos aikšteles bus patenkama per paradinį įėjimą, o šaltuoju metų laiku nereikės dvejoti, ar į spektaklį nepasiėmus palto.

Šias permainas LNDT žiūrovai išvys dar negreitai. Mažojoje salėje pirmoji premjera įvyks kitų metų balandį. 2021-ųjų vasarą duris turėtų atverti nauja Studija, o į Didžiąją salę žiūrovai sugrįš per 2022–2023 metų sezoną.

Pasak LNDT vadovo Martyno Budraičio, Vyriausybės dėl COVID-19 pandemijos numatytas papildomas finansavimas (10,8 mln. eurų) leis sparčiau atidaryti Mažąją salę, sutvarkyti teatro fojė, įrengti papildomus tualetus. „Juos šiandien miniu gana dažnai, tačiau tai didelė problema. Spektaklių pertraukos paprastai buvo matuojamos pagal eilę prie moterų tualeto“, – nusijuokė M. Budraitis.

Pirmieji atsinaujinimo ženklai bus matomi jau prie pagrindinio įėjimo. Šviesaus atminimo skulptoriaus Stanislovo Kuzmos „Mūzoms“ bus atliktas makiažas – veidai padengti bronza.

Vestibiulyje pokyčiai – akivaizdžiausi. Senosios rūbinės ir teatro kasų vietoje įsikurs kavinės, jos veiks ir vykstant spektakliui. Praplėtus rūsį po vestibiuliu, dešinėje atsirado laiptai, kuriais lankytojai leisis į naują rūbinę ir tualetus. Jų įrengta daugiau, vienas bus skirtas neįgaliesiems. Į vestibiulį ir iki 5 aukšto kels liftas. Rūbinėje turėtų nelikti eilių, kurios nusidriekdavo spektakliui pasibaigus.

Didžiąją, Mažąją sales ir Studiją dabar bus galima pasiekti per vestibiulį – to labai siekta. Teatro fojė liko tokia pati, kokią ją sumanė atminimo architektai Vytautas ir Algimantas Nasvyčiai: centre – baseinėlis su S. Kuzmos „Versme“, ant sienų – Lietuvos dailės klasikų paveikslai.

Pasikeitė bufetai ir šampaninė. Jie atgaus visus spalvinius ir medžiaginius sprendimus, kokius buvo sukūrę garsieji architektai. Nasvyčių, daugiausia Algimanto, prižiūrėta rekonstrukcija tada truko ilgiau kaip du dešimtmečius – nuo 1961-ųjų iki 1982 metų. Vėliau per ilgą laiką bufetuose buvo padaryta nemažai pakeitimų, neatitinkančių pirminės Nasvyčių sukurto interjero idėjos. Dabartinė rekonstrukcija prasidėjo 2018 metų gruodį.

Nuo šiol lankytojams nebereikės dairytis Odminių gatvėje, į kurį kiemą pasukus, norint patekti į Mažąją salę. Kai kurie net nuklysdavo į Mažąjį teatrą. Į Mažąją salę įeinama per pagrindinį įėjimą iš Gedimino gatvės pusės. Laiptai prasideda kairiajame tolimajame teatro fojė kampe.

Mažosios salės erdvė buvo suformuota teatro kiemelyje, per kurį žiūrovai anksčiau patekdavo į buvusios Mažosios salės laiptinę. Mažoji dabar dukart talpesnė už senąją – joje bus 350 sėdimų vietų. Salėje įrengtas amfiteatras.

Parteryje bus sustatytos kėdės, tačiau priklausomai nuo spektaklio visa salė galės būti naudojama kaip scena. Šiuo metu Mažojoje salėje įrenginėjamos inžinerinės sistemos, nuotekų tinklai. Paskui čia bus įdiegta daug techninių naujovių, jos leis pamatyti tuos užsienio spektaklius, kurių rodymui nebuvo tinkamų sąlygų. Planuojama Mažosios salės duris atverti 2021 metų pavasarį.

Buvusioje Mažojoje salėje veiks dekoracijų cechas, o jo vietoje įsikurs nauja repeticijų salė. Taip bus išvengta situacijos, kai per spektaklį Mažojoje pasigirsdavo Didžiojoje salėje rodomo spektaklio muzika.

Per rekonstrukciją ant LNDT stogo atsiras terasa, nuo kurios bus lengva apžvelgti Vilniaus senamiestį. Veiks kavinė. Teatro stogas taip pat bus „įveiklintas“.

Didžiosios salės rekonstrukcijos darbai aplenkė. Įrengti šiuolaikišką vėdinimą ir šildymą numatoma ateityje. Didžioji salė turėtų atsidaryti, kai visu pajėgumu ims veikti Mažoji salė. Vietų skaičius (660) joje nesikeis. Didžiosios salės ir scenos erdvės dabar naudojamos kai kurių spektaklių repeticijoms, čia laikomos dekoracijos.

Daugiau žiūrovų talpins ir naujai statoma Studija – joje planuojama apie 110 žiūrovų vietų. Iki šiol administracijos korpuse veikusioje Studijoje didžiausias galimas žiūrovų skaičius siekė tik 60 žmonių. Naujoje Mažojoje salėje ir Studijoje bus užtikrintas reikiamas vėsinimas vasaros metu ir šildymas žiemą.

Per rekonstrukciją visame pastate buvo iš esmės pagerintas energetinis efektyvumas: sutvarkytas apšildymas ir elektros instaliacija, pakeisti langai, radiatoriai. Nusiskundimų, kad per spektaklius tenka sėdėti su paltais, turėtų nebelikti.