captcha

Jūsų klausimas priimtas

Kas naudingiau: balta forminė duona ar batonas?

Visi kvietinių miltų kepiniai yra vienodai vertingi, jeigu gaminami iš aukščiausios rūšies miltų, sako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vida Jarošienė.
 
T. Urbelionio (BFL) nuotr.
T. Urbelionio (BFL) nuotr.

Visi kvietinių miltų kepiniai yra vienodai vertingi, jeigu gaminami iš aukščiausios rūšies miltų, sako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vida Jarošienė.

LRT Radijo klausytojas Rimas iš Šiaulių domisi, kas sveikiau: balta forminė duona ar batonas. „Juk abu gaminiai kepami iš kvietinių miltų“, – pastebi klausytojas.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos maisto skyriaus vyriausioji specialistė sako, kad yra dvi pagrindinės populiariausios duonos rūšys, tai – tamsi ruginė duona ir kvietinė duona, dar vadinama balta duona.

„Tamsesnė duona, t. y. ruginė, gaminama su raugu, naudojant pieno rūgšties bakterijas ir yra vertinama labiau negu kvietinė duona“, – tikina pašnekovė. Jos žodžiais, ruginėje duonelėje yra daugiau angliavandenių, baltymų, riebalų, vitaminų, mineralinių medžiagų.

„Duona, pagaminta iš aukščiausios rūšies miltų (batonai, kiti gaminiai), turi daug mažiau ląstelienos, tačiau dėl lengvo pasisavinimo yra geras dietinis produktas“, – mano V. Jarošienė.

Specialistės teigimu, nėra skirtumo, ar tai batonas, ar kitos formos duona, jei ji pagaminta iš aukščiausios rūšies kvietinių miltų. „Į forminę duoną gali būti pridėta kitų ingredientų, t. y. saulėgrąžų sėklų, sezamų, kurie praturtina kvietinių miltų sudėtį. Tokia duonelė yra vertingesnė, nes joje atsiranda daugiau ląstelienos“, – pastebi Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos maisto skyriaus vyriausioji specialistė.

 

Komentarai

Spausdami siųsti mygtuką sutinkate su Taisyklėmis ir atsakomybe

Kalba Vilnius

 

Susiję įrašai

 
Visi įrašai
Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...
Close