captcha

Jūsų klausimas priimtas

Kodėl šiemet greitai supūva obuoliai?

Šiemet lietuviškų obuolių kokybė prastesnė – jie greitai pūva, o to kaltininkas – gegužės ir birželio oras, sako Aukštikalnių sodų vadovas Arvydas Paškevičius.
T. Urbelionio (BFL) nuotr.
T. Urbelionio (BFL) nuotr.

Šiemet lietuviškų obuolių kokybė prastesnė – jie greitai pūva, o to kaltininkas – gegužės ir birželio oras, sako Aukštikalnių sodų vadovas Arvydas Paškevičius.

Į LRT radiją paskambinusi neprisistačiusi klausytoja norėjo sužinoti, kas šiemet nutiko obuoliams, kad jie taip greitai supūva:  „Alyviniai obuoliukai užaugo gana nedideli, bet pūva ir ant medžių, ir nusiskynus – per naktį pastovi arba porą dienų ir visiškai supūva.“

Klausytojos pastebėjimą, kad šiemet obuoliai pūva greičiau, patvirtina Aukštikalnių sodų vadovas A. Paškevičius.

„Obuolių puvimas priklauso nuo orų žydėjimo ir vaisių užmezgimo metu. Kaip žinome, šiemet gegužės ir birželio mėnesiais buvo labai šalta ir lietinga. Puvimo bakterijos, kai žiedas baigia nužydėti ir piestelė užsidaro, papuola į piestelę. Visą vasarą puvimo bakterijos vystosi vaisiaus viduje, per 2–3 mėnesius subręsta ir vaisius pradeda pūti“, – aiškina pašnekovas.

A. Paškevičiaus teigimu, šiemetinis lietuviškų obuolių derlius siekia 30–40 proc. pernykščio derliaus, kuris pas visus buvo beveik rekordinis. „O jeigu imtume daugiametį vidurkį, tai šiemetinis derlius – žemesnis. Ir kokybė šiemet bus daug prastesnė negu įprastai“, – sako Aukštikalnių sodų vadovas.

Komentarai

Spausdami siųsti mygtuką sutinkate su Taisyklėmis ir atsakomybe

Kalba Vilnius

 

Susiję įrašai

 
Visi įrašai
Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...