captcha

Jūsų klausimas priimtas

Ar aliejuje keptas maistas kenkia sveikatai?

Kepto maisto reikėtų vengti. Bet, jei, ruošdami maistą, negalite apsieiti be kepimo, naudokite ne šalto spaudimo būdu pagamintą aliejų, pataria Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius Rimantas Stukas. 
 
K. Vanago (BFL) nuotr.
K. Vanago (BFL) nuotr.

Kepto maisto reikėtų vengti. Bet, jei, ruošdami maistą, negalite apsieiti be kepimo, naudokite ne šalto spaudimo būdu pagamintą aliejų, pataria Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius Rimantas Stukas. 

Į LRT radiją paskambinusi Brigita iš Vilniaus teiraujasi, ar aliejuje keptas maistas nėra kenksmingas. „Ar tikrai tiesa, kad kepimui naudoti įvairų aliejų (alyvuogių, sezamo, saulėgrąžų) yra kenksminga sveikatai, nes tai didina cholesterolio kiekį kraujyje ir susidaro kancerogeninės medžiagos?“ – domisi moteris.

Anot Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesoriaus R. Stuko, alyvuogių aliejus yra vienas iš geresnių aliejų, kurį galime naudoti žalią – užpilti ant daržovių, salotų. Šis aliejus spaudžiamas šalto spaudimo būdu, todėl jame išlieka vitaminai ir kitos biologiškai aktyvios medžiagos.

„Pagal savo riebalų rūgščių sudėtį jis tikrai yra palankus sveikatai, nes jame riebalų rūgštys gerai subalansuotos, yra daug mono nesočiųjų riebalų rūgščių, kurios neturi jokios neigiamos įtakos sveikatai. Ir kepti ant tokio aliejaus tikrai nėra prasmės, nes visas tas vertingas medžiagas, kurias gamintojas išsaugojo, spausdamas aliejų šalto spaudimo būdu, mes prarastume“, – aiškina profesorius.

R. Stukas atkreipia dėmesį, kad kepto maisto mitybos specialistai nerekomenduoja. Profesoriaus manymu, ruošiant maistą, geriausia vengti kepimo. „Bet kokiu atveju mitybos paįvairinimui kai kurie produktai yra kepami. Tam tiktų aliejai, kurie pagaminti ne šalto spaudimo būdu, pavyzdžiui, saulėgrąžų aliejus. Jei kepama naudojant gyvūninius riebalus, žinoma, jų reikėtų kiek mažiau. Galima patepti tik keptuvės dugną“, – sako R. Stukas.

Į LRT radiją paskambinusi klausytoja teigia skaičiusi, kad sveikatai kenksminga naudoti ir sviestą. „Sveikiau esą naudoti lydytą sviestą, kuris tinka ir kepimui. Ar tai tiesa?“ – klausia Brigita. Profesoriaus R. Stuko teigimu, vadinamo lydyto sviesto parduotuvėse yra ir dabar, tačiau tai yra gyvulinės kilmės produktas, kurio per daug vartoti nereikėtų.

„Tai yra išgryninti riebalai. Bet jo irgi reikėtų vartoti nebent labai mažai, nes gyvūniniai riebalai didina cholesterolio koncentraciją kraujyje. O šiaip bet kokiu atveju sviesto ir kitų gyvūninių riebalų reikėtų vengti, vartoti jų kiek įmanoma mažiau. Reiktų stengtis maistą gaminti taip, kad išvengtumėte kepimo proceso“, – pabrėžia R. Stukas. 

Komentarai

Spausdami siųsti mygtuką sutinkate su Taisyklėmis ir atsakomybe

Kalba Vilnius

 

Susiję įrašai

 
Visi įrašai
Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...
Close