captcha

Jūsų klausimas priimtas

Dietologė apie cukraus žalą: per 10 dienų jos neatitaisysite

Nors naujo nedidelio tyrimo autoriai teigia, kad neigiamas cukraus poveikis gali būti atitaisomas vos per 10 dienų, gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė LRT RADIJUI sako, kad tokio greito rezultato gauti negalima. „Tėvai turėtų žinoti, kad vaiko suvartojamas maisto kiekis turėtų atitikti jo amžiui rekomenduojamas kalorijas. Reikia prisiminti lenteles, kiek kalorijų reikia trejų metų, penkerių metų vaikui. Tai priklauso ir nuo to, ar jis – greitai augantis aukštų tėvų vaikas, ar smulkesnis ir mažesnis“, – primena J. Dobrovolskienė.
A. Ufarto (BFL) nuotr.
A. Ufarto (BFL) nuotr.

Naujo tyrimo metu buvo stebimi 43 nutukę vaikai. Tyrimas parodė, kad, iš raciono pašalinus pridėtinį cukrų, vos po dešimties dienų iš karto pagerėjo jų kraujospūdis, cholesterolio ir kitų medžiagų apykaitos rodikliai.

Tačiau gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė LRT RADIJUI sako, kad per didelis cukraus ar riebalų, suvartojamų su maistu, kiekis lemia antsvorį ir nutukimą: „Visi produktai: tiek cukrus, tiek sviestas, yra valgomi, bet paskui mes gautas kalorijas turime sudeginti dirbdami fizinį darbą, judėdami.“

Be to, pabrėžia dietologė, žmogus, kuris vartoja daug cukraus, medaus, uogienių, šiuos produktus turėtų keisti kitais skaniais, bet ne tokiais saldžiais gaminiais: trapučiais, džiovinta, skrudinta duona, duoniukais, duonelėmis. „Tai skanūs ir nesaldinti maisto produktai. Be to, ir vaisiai yra vieni skanesnių maisto produktų. Jais ir keiskime“, – pataria J. Dobrovolskienė.

Atliekant minėtą tyrimą, jogurtas buvo keičiamas nesaldžiais riestainiais, o pyragėliai – keptais bulvių traškučiais. Dietologė sutinka, kad namuose galima plonai supjaustyti bulves ir pasigaminti traškučių, tačiau dažniausiai jie perkami ir turi daugybę riebalų bei kitų priedų. Taigi, pabrėžia ji, traškutis traškučiui nelygus.

„Jei norite keisti produktus į ne tokius energiškai efektyvius, vienas iš siūlymų – jogurtas. Jei natūralus jogurtas bus valgomas su trintais ar supjaustytais vaisiais, jis bus puikiausias pakaitalas cukrui, kuris suvartojamas, kad ir mažomis porcijomis, valgant saldintus produktus“, – pataria J. Dobrovolskienė.

Nors naujo tyrimo autoriai teigia, kad žalingą cukraus poveikį galima atitaisyti per 10 dienų, tačiau dietologė pastebi, kad tai nėra tiesa. Be to, primena ji, sviestas, lašiniai, riebios dešrelės, saldumynai nėra tinkamos mitybos pagrindas – juk net ir nekaltuose batonėliuose yra sočiųjų riebalų, kurie daro labai blogą įtaką.

Komentarai

Spausdami siųsti mygtuką sutinkate su Taisyklėmis ir atsakomybe

Kalba Vilnius

 

Susiję įrašai

 
Visi įrašai
Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...