captcha

Jūsų klausimas priimtas

Išrinktas geriausias Lietuvos gastronominis projektas

Valstybinio turizmo departamento (VTD) kartu su Europos Komisija (EK) organizuojamuose geriausių Lietuvos gastronominių projektų rinkimuose triumfavo šakotis. Mūsų šalies virtuvės vizitine kortele tituluojamas šakotis jau gruodžio viduryje bus pristatytas Briuselyje kartu su geriausiais kitų Europos šalių kulinariniais projektais.
G. Takuševičiūtės (BFL) nuotr.
G. Takuševičiūtės (BFL) nuotr.

Jaskonių kaime (4 km nuo Druskininkų) galima išvysti ir išbandyti, kaip kepamas lietuviško švenčių stalo pasididžiavimas – šakotis, paragauti ką tik iš židinio ištraukto deserto. Taip pat čia veikia vienintelis Rytų Europoje šakočių muziejus, kuriame eksponuojamas pasaulio rekordas – įspūdingas 3,72 m aukščio šakotis.

Daugiau nei 10 metų EK vykdo projektą „Europos turizmo traukos vietovės“ (angl. – „European Destinations of Excellence“, EDEN), kurio tikslas – atkreipti dėmesį į Europos turistinių vietovių įvairovę, vertę, originalumą bei skatinti naujų turizmo krypčių plėtrą. Kiekvienais metais Europos šalys išrenka po vieną įdomiausią šalies turizmo traukos vietovę, atitinkančią tų metų EK projekto temą bei kriterijus. Šių metų EDEN projekto tema – turizmas ir vietinė gastronomija.

Kaip apdovanojimų ceremonijoje teigė VTD direktorė Jurgita Kazlauskienė, kulinarinis turizmas yra sparčiai populiarėjanti turizmo niša, tad šių metu tema aktuali ir svarbi visam šalies turizmo sektoriui. EDEN projektas tapo puikia galimybe garsinti savo krašto kulinarines ypatybes tiek vietiniams Lietuvos turistams, tiek kviečiant svečius iš užsienio.

Būti pripažintais geriausiais Lietuvoje panoro 16 kulinarinių projektų iš įvairių šalies vietovių. Paraiškas pagal EK nustatytus kriterijus vertino turizmo ekspertų komisija. Paraiškas konkursui galėjo teikti netradicinės vietovės, veikiančios arba teikiančios gastronominio turizmo paslaugas mažiausiai 2 metus ir siūlančios autentišką turistinę gastronominę patirtį, naudojančios vietos žaliavas. Turistinėje vietovėje pagal konkurso kriterijus turi būti užtikrinamas vietos savivaldos ar bendruomenės bendradarbiavimas ir įsitraukimas į gastronominio produkto populiarinimą. Turistinė vietovė taip pat turi bendradarbiauti su kelionių agentūromis, nevyriausybinėmis organizacijomis, atitikti kitus konkurso kriterijus.

EDEN projekto „Lietuvos turizmo traukos vietovė 2015 m. Turizmas ir vietinė gastronomija“ nugalėtojų dešimtukas: 1 vieta – šakotis – Lietuvos vizitinė kortelė (Druskininkų savivaldybė), 2 vieta – žavus vaisių vyno kraštas – Anykščiai, 3 vieta – Pakruojis – lietuviško alaus tradicijų sostinė, 4 vieta – zanavykų ragaučius – maisto tradicijos iš Zanavykų krašto (Šakiai), 5 vieta – kulinarinis kruizas žuvies kelias (Klaipėdos r.), 6 vieta – Pamario žuvėjų giliukai (Šilutės r.), 7 vieta – Medaus slėnis (Jurbarko r.), 8 vieta – dzūkų bandos (Alytaus r.), 9 vieta – žuvienė – tautinio paveldo produktas iš Rytų Aukštaitijos (Ignalinos r.,), 10 vieta – Agurkų šventė – gimusi iš istorijos ir tradicijos (Kėdainiai).

Lietuvos gyventojai taip pat rinko savo kulinarinį favoritą ir savo balsus už mėgstamiausią lietuviškos virtuvės produktą skyrė „Facebook“ paskyroje „Likeable Lithuania“. Daugiausia gyventojų simpatijų sulaukė šilutiškių kulinarinis projektas „Pamario žuvėjų giliukiai“ (Pamario žvejų laimikių), kuris surinko daugiau nei 1100 žmonių balsų.

Šaltinis www.elta.lt

Komentarai

Spausdami siųsti mygtuką sutinkate su Taisyklėmis ir atsakomybe

Įvairenybės

 

Susiję įrašai

 
Visi įrašai
Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...