Nuo viduramžių gyvuojantis sūrių turgus traukia turistus iš viso pasaulio
„Šis sūris gaminamas pagal senąsias tradicijas. Pats seniausias gaminimo būdas reikalauja daug rankų darbo, o jo demonstravimas tapo populiaria atrakcija turistams“, – sako sūrių ekspertė Karen Schilder.
Edamo sūris, gaminamas iš ožkų, karvių ir avių pieno, išsiskiria spalvotu apvalkalu bei apskritimo forma ir tapo turistų iš viso pasaulio traukos objektu.
Pirmieji Edamo sūriai pradėti eksportuoti dar viduramžiais. 1357 m., gavus teisę statyti uostą, laivininkystė ir prekyba sūriu lėmė miestelio suklestėjimą.
„Sūris būdavo atplukdomas laivu, pasveriamas, iškraunamas turgaus aikštėje, ir prasidėdavo prekyba. Sūrio turgaus tradicija autentiškoje aikštėje išlikusi iki šiol“, – pasakoja gidas Keesas Boosmanas.
Plačiau – LRT KULTŪROS laidos „Euromaxx“ reportaže.
Komentarai