captcha

Jūsų klausimas priimtas

Dienos pietums – kenkėjai

Meksikietiško skonio lervos, traškūs skrudinti skėriai, kokosiniai vabzdžiai, aplieti šokoladu, – skanėstai, kuriuos birželio 3 d. ragaus visas pasaulis. Globalinis renginys „Pestaurant“ šiais metais organizuojamas Vilniuje, Lukiškių aikštėje, kur nuo 11.30 iki 12.30 Vilnius ir jo svečiai kviečiami pasigardžiuoti neįprastais dienos pietumis.
Facebook nuotr.
Facebook nuotr.

Meksikietiško skonio lervos, traškūs skrudinti skėriai, kokosiniai vabzdžiai, aplieti šokoladu, – skanėstai, kuriuos birželio 3 d. ragaus visas pasaulis. Globalinis renginys „Pestaurant“ šiais metais organizuojamas Vilniuje, Lukiškių aikštėje, kur nuo 11.30 iki 12.30 Vilnius ir jo svečiai kviečiami pasigardžiuoti neįprastais dienos pietumis.

Jill Rodgers, didžiausio pasaulyje kenkėjų kontrolės įmonių tinklo „Rentokil“ marketingo direktorė, pasakoja, kad pirmą kartą vabzdžių restorane „Pestaurant“ įvairiais gardėsiais mėgavosi vos keli tūkstančiai drąsuolių. Po kelerių metų šis renginys išaugo į globalinį.

„Prie mūsų projekto prisijungė ir kitose šalyse esančios mūsų grupei priklausančios bendrovės. Tad dabar įvairiausiais egzotiniais gyviais mėgaujasi dešimtys tūkstančių gyventojų iš įvairių šalių ir žemynų: Lietuvos, Vokietijos, Australijos, Norevegijos, Pietų Afrikos ir kt. Pernai vienuolikoje šalių buvo suvalgyta per 200 tūkst. įvairiausių vabzdžių“, – sako J. Rodgers.

Vadovė, paklausta, koks šio projekto tikslas, pabrėžia, kad tai - puiki galimybė pabendrauti su žmonėmis, edukuoti, atsakyti į rūpimus klausimus ir į kenkėjus pažvelgti iš teigiamos pusės.

„Vienose šalyse žmonės drąsesni – jie ne tik ragauja jau specialiai užaugintus ir apdorotos vabzdžius, bet ir mielai užkandžiauja mėsainiais su lervomis ar balandžiais“, – kalba vadovė.

Kenkėjų kontrolės „Dezinfa“ vadovė Margarita Kutkaitė tikina, kad Lietuvoje kepti balandžius dar nedrįsta.

„Šiame projekte dalyvausime jau trečią kartą. Savo restorano lankytojams patiekiame įvairaus skonio lervų, svirplių, skėrių, ledinukų su skopionais, skruzdėlėmis ir kt. Smagu matyti žmonių reakcijas, kaip jie įveikia savo baimes, perlipa psichologinius barjerus ir su malonumu mėgaujasi gardėsiais. Lietuviai drąsūs, bet kol kas balandžių nekepsime – kiekvienais metais stengiamės lankytojams patiekti vis naujų skonių, tad reikia dar viską išragauti“, – pasakoja M. Kutkaitė.

Biologas Liutauras Grigaliūnas pabrėžia, kad daugiau nei 2 mlrd. žmonių visame pasaulyje savo maisto racioną jau papildė vabzdžiais.

„Vabzdžiuose yra gausu baltymų, vitamino B, geležies ir cinko. Be to, juose yra mažai riebalų. Pavyzdžiui, Pietų Afrikoje įprasta maitintis specialiu būdu apdorotais skėriais. Jie labai maistingi – 100 g šių vabzdžių yra per 20 g baltymų, per 35 mg kalcio ir 5 mg geležies. 100 g svirplių turi tik 121 kcal, kai toks pat kiekis jautienos turi 288 kcal. Be to, naminis svirplys turi keturis kartus daugiau baltymų nei toks pat kiekis vištienos. Valgant vabzdžius yra praturtinama mityba ir sumažinamas suvartojamų angliavandenių kiekis“, – apie vabzdžių maistinę vertę pasakoja biologas.

Restoranas veiks tik vieną dieną. Kenkėjų kontrolės ekspertai laikinai veiksiantį vabzdžių restoraną „Pestaurant“ atidaro birželio 3 d. Vilniuje, Lukiškių aikštėje. Tą dieną vilniečiai ir jų svečiai nuo 11.30 iki 12.30 galės nemokamai vaišintis dienos pietumis. Restoranas veiks tik vieną dieną. Restorano šefai lankytojams jau turi paruošę dar Lietuvoje neragautų skanumynų, kurie pareikalaus didelės drąsos, kad juos įveiktumėte.

Komentarai

Spausdami siųsti mygtuką sutinkate su Taisyklėmis ir atsakomybe

Įvairenybės

 

Susiję įrašai

 
Visi įrašai
Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...