Gyvenimas

2019.01.13 21:02

„Beatos virtuvėje“ – prancūziškos konditerijos šedevras: Lietuvoje tokio nenusipirksite

LRT TELEVIZIJOS laida „Beatos virtuvė“, LRT.lt2019.01.13 21:02

Jei nors truputį nusimanote ir žinote daugiau apie konditeriją, tai šis tortas yra kažkas ypatingo, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Beatos virtuvė“ sako jos vedėja ir kulinarinių knygų autorė Beata Nicholson. Ji kalba apie prancūzišką plikytos tešlos su riešutiniu kremu tortą „Paris Brest“, kurio paragauti įmanoma tik nuvykus į Prancūziją ar išsikepus patiems.

Tokį tortą jau kurį laiką kepa vilnietė studentė Banga Mudėnaitė, kuri sako, kad prancūziška konditerija susidomėjo įkvėpta močiutės pasakojimų.

„Močiutė lankėsi Prancūzijoje ir man pasakodavo apie gyvenimą ten, architektūrą. Prancūzija mane iki šiol žavi, o ypač patinka maistas, konditerija – tai vieni sudėtingiausių gaminių“, – teigia B. Mudėnaitė.

Taip ji atrado torto „Paris Brest“ receptą: „Močiutė papasakojo, kad buvo valgiusi tokį desertą, o aš, vėliau ieškodama naujų receptų, jį aptikau. Kaip tik artėjo močiutės gimtadienis, pagaminau šį tortą, nors iš pradžių gąsdino jo sudėtingumas. Bet pavyko, o šeima šį tortą įsimylėjo.“

B. Nicholson priduria, kad šis prancūziškas desertas – tikrai vertas pastangų, nes jo skonis ypatingas, o Lietuvoje neįmanoma jo nusipirkti.

„Šio konkurso procesas buvo labai įdomus, nes sulaukėme įvairiausių nuotraukų, pasakojimų, istorijų. Bet kai pamačiau, kad kažkas kepa „Paris Brest“, iš karto atkreipiau dėmesį. Jei nors truputį nusimanote ir žinote daugiau apie konditeriją, tai šis tortas yra kažkas ypatingo, legendinio ir nepakartojamo. Man tai turbūt vienas kada nors sugalvotų desertų“, – sako B. Nicholson.

Plikytos tešlos tortas su riešutiniu kremu „Paris Brest“

Griliažui reikės:

150 g lazdyno riešutų

150 g migdolų

375 g cukraus pudros

60 ml vandens

Plikytai tešlai:

150 ml vandens

150 ml pieno

10–15 g cukraus

2–3 g druskos

150 g sviesto

175 g miltų

4–5 kiaušinių

kiaušinio aptepimui, cukraus pudros, migdolų plokštelių

Sūdytos karamelės padažui:

300 g cukraus

120 g sviesto

190 ml grietinėlės

1 šaukštelio vanilinio cukraus

žiupsnio druskos

Pralinė kremui:

650 ml  šaltos grietinėlės

2 pakelių grietinėlės standiklių

4–5 šaukštų (15 ml) cukraus pudros

150 g sūdytos karamelės padažo

300 g griliažo masės

žiupsnelio druskos

1 šaukšto (15 ml) tirpios kavos

šalto vandens / ledukų

Gaminimo būdas – laidos įraše.

Beatos virtuvė 50 laida