captcha

Jūsų klausimas priimtas

Neigia kokosų aliejaus naudą: tai tikras nuodas

Kokosų aliejuje gausu sočiųjų riebalų, kurie kelia cholesterolio kiekį kraujyje bei širdies ir kraujagyslių ligų riziką, portalui theguardian.com sako Harvardo profesorė Karin Michels. Pasak jos ir kitų mitybos specialistų bei dietologų, vaistu nuo daugelio ligų dažnai pavadinamas kokosų aliejus iš tiesų gali kenkti sveikatai – ypač jeigu jį naudosime nesaikingai.
Pixabay nuotr.
Pixabay nuotr.

Sveiko maisto parduotuvės kokosų aliejų vadina panacėja, kuri padeda kovoti su įvairiomis bėdomis – nuo plaukų slinkimo ir nerimo iki nutukimo ir hemorojaus. Tačiau plačiai paplitusį kokosų aliejaus teigiamą įvaizdį kritikuoja Harvardo profesorė ir Harvardo TH Chan visuomenės sveikatos mokyklos epidemiologė K. Michels.

Pasak jos, kokosų aliejus yra vienas blogiausių dalykų, kuriuos galima naudoti kasdienėje mityboje – mokslininkė jį ne kartą pavadino „grynu nuodu“.

Savo teiginį ji grindžia tuo, kad kokosų aliejuje gausu sočiųjų riebalų, kurie kelia blogojo MTL cholesterolio kiekį kraujyje bei širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

2017 m. Amerikos širdies asociacija įvertino kokosų aliejaus naudą palyginti su kitais panašios paskirties maisto produktais. Pasak tyrimų, nors trys ketvirčiai amerikiečių pavadino kokosų aliejų sveiku produktu, su šia nuomone sutiko tik 37 proc. apklaustų mitybos specialistų. Mokslininkų nuomone, kokosų aliejus taip išpopuliarėjo dėl to, kad buvo plačiai reklamuojamas žiniasklaidoje.

„Dėl to, kad kokosų aliejus didina MTL cholesterolio kiekį, kuris turi tiesioginės įtakos širdies ir kraujagyslių ligoms bei neturi jokio nustatyto teigiamo poveikio, jo vartoti nepatartina“, – tyrimo išvadoje rašo asociacijos nariai.

Pixabay nuotr.

Su tokia išvada sutinka ir kitos pasaulio sveikatos organizacijos. „Kokosų aliejus gali būti įtraukiamas į mitybą, tačiau neturėtų būti vartojamas dažnai dėl jame esančių sočiųjų riebalų. Turi būti laikomasi subalansuotos mitybos. Nėra tvirtų įrodymų, kad kokosų aliejus naudingas sveikatai“, – tvirtina Britų mitybos fondas.

Nepaisant specialistų įspėjimų, sveikų maisto produktų parduotuvės ir socialiniuose tinkluose šį produktą reklamuojančios garsenybės prisidėjo prie išaugusių kokosų aliejaus pardavimų – per kelerius metus Jungtinėje Karalystėje pardavimai išaugo nuo 1 iki 16,6 mln. svarų sterlingų, o 2015 m. duomenimis, JAV kokosų aliejaus pardavimai siekė net 229 mln. dolerių.

„Kokosų aliejuje yra apie 86 proc. sočiųjų riebalų. Tai maždaug trečdaliu daugiau nei svieste. Žinome, kad mityba, kurioje daug sočiųjų riebalų yra susijusi su padidėjusiu cholesterolio kiekiu kraujyje, kas neretai lemia koronarines širdies ligas ir insultą“, – sako Britų širdies asociacijos dietologė Victoria Taylor.

Pasak jos, spekuliacijos, kad kokosų aliejuje randami sotieji riebalai yra sveikesni nei kiti sotieji riebalai – neįrodytos: „Nėra svarių tyrimų, kuriais būtų įrodytas toks teiginys. Žinoma tik tiek, kad sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje galima sočiuosius riebalus pakeitus nesočiaisiais. Jų gausu daržovių, alyvuogių ir saulėgrąžų aliejuje bei jų gaminiuose.“

Dietologė pataria kokosų aliejų vartoti saikingai. „Jeigu jums patinka kokosų aliejaus skonis, nieko neatsitiks, jeigu jo suvartosite retkarčiais. Tačiau kasdienei mitybai rinkitės nesočiųjų riebalų gausius aliejus – tai daug sveikesnis pasirinkimas“, – sako ji.

Pagal užsienio spaudą parengė Gertrūda Stripeikytė.

Komentarai

Spausdami siųsti mygtuką sutinkate su Taisyklėmis ir atsakomybe

Gyvenimas

 

Susiję įrašai

 
Visi įrašai
Kraunasi ...
 
GrojaraštisIrašaiKeisti
Kraunasi ...
  
VartotojasPašalinti
Kraunasi ...