Gyvenimas

2019.04.05 18:48

Vilniuje pasklido gardūs kvapai: atidarytas „Open Kitchen“ sezonas

LRT.lt2019.04.05 18:48

Jau 6-asis „Open Kitchen“ sezonas lankytojus pasitinka su naujovėmis – visi gėrimai, kurių 100 ml skysčio bus daugiau nei 7,5 g cukraus, apmokestinti „cukraus mokesčiu“, o surinkti pinigai bus skirti asociacijai, kovojančiai su nutukimu. Projekto komunikacijos ir renginių vadovė Daiva Gylytė LRT OPUS laidoje „Be problemų su Tomu“ apgailestauja, jog šiemet didelių gyvų koncertų surengti nepavyks – projektas nesulaukė Kultūros ministerijos palaikymo ir finansavimo.

Penktadienį Tymo skvere, Vilniuje, atidarytas 6-asis „Open Kitchen“ sezonas. Jo metu kiekvieną penktadienį ir šeštadienį visi vilniečiai ir miesto svečiai kviečiami pabūti kartu su draugais ar šeima gamtos apsuptyje, paragauti maisto po atviru dangumi, pasiklausyti muzikos.

„Open Kitchen“ įkūrėjas, slovėnas Jure Glumacas teigia į Lietuvą atvykęs kaip meilės emigrantas. Panašią atvirą virtuvę jis buvo įkūręs savo gimtinėje, Liublianoje, o kadangi verslas buvo sėkmingas, nusprendė tokią maisto šventę pabandyti sukurti ir čia, Lietuvoje. Kartu su prancūzu Marc`u jiedu išsikėlė tikslą – suburti kuo daugiau vietinių ūkininkų ir maisto gamintojų į vieną vietą.

Tymo turgelio erdvė buvo pasirinktas neatsitiktinai – J. Glumacas tikina šią vietą pamilęs taip pat, kaip ir savo žmoną – iš pirmo žvilgsnio: „Pamačiau ir įsimylėjau. Tai buvo tobula vieta, kuriai to reikėjo.“

Pasak jo, ši vieta – puikus būdas vietiniams pabėgti į gamtą: čia daug žolės, medžių, šalia – tvenkiniai ir upė: „Esi mieste, tačiau neatrodo, kad jame būtum. Gali sėdėti ant žolės, būti čia, būti ten, šalia upė. Tai puiki galimybė žmonėms, negalintiems toli išvažiuoti, pabūti gamtoje. Čia gali elgtis, kaip nori, rinktis, ką nori, tai atvira visiems, tačiau labai svarbu elgtis pagarbiai. Tik tiek.“

„Open Kitchen“ erdvėje itin svarbi ir muzika – čia jos skamba tikrai daug. Prie šio projekto šiemet prisijungusi komunikacijos ir renginių vadovė Daiva Gylytė apgailestauja, jog šiemet didelių gyvų koncertų surengti nepavyks – „Open Kitchen“ nesulaukė Kultūros ministerijos palaikymo ir finansavimo, dėl kurio koncertai visuomet būdavo nemokami. Tačiau bus surengta daug kitų įvairių veiklų, o muzika taip pat netils.

„Muzika labai svarbi, dėl to jos turi būti. Vaikinas, kuriuo tikrai pasitikime, tai Tomas Boo – jis su mumis jau daug laiko ir yra nuostabus“, – teigia verslo įkūrėjas.

Anot D. Gylytės, T. Boo – žinomas vakarėlių organizatorius. Jis kviečia, atrenka didžėjus, kurie ir yra atsakingi už „Open Kitchen“ muzikinį foną.

Dar vienas komandos naujokas – prancūzas Jonathan`as, gerai žinomas Lietuvos maisto versle. „Kiekvienas, norintis prekiauti maistu, turi susipažinti su Jonathan`u. Jis išklauso jų istoriją, filosofiją, paragauja maisto ir po šio pokalbio nusprendžia, ar jie galės prisijungti, ar ne“, – teigia D. Gylytė.

Pasak jos, vilniečiams stengiamasi siūlyti kuo įvairesnių virtuvių maistą, vystyti gatvės maisto kultūrą, kad žmonės galėtų paragauti kuo įvairesnių patiekalų.

„Maisto kultūros Lietuvoje daug, tačiau tai nebūtinai reiškia, jog ši kultūra gera. Visada yra, kur tobulėti. Buvo madinga valgyti picas, mėsainius, dabar į madą ateina Azijos maistas. Visame pasaulyje stengiamasi įtraukti ir vietinę virtuvę“, – kalba J. Glumacas.

Pašnekovai tikina, jog dėmesys kreipiamas ne tik į patiekalų įvairovę, bet ir į maisto produktus. „Open Kitchen“ misija – skatinti vietinius maisto gamintojus dažniau rinktis netoliese užaugintus produktus, kad žmonės ragautų šviežią maistą.

Laidos vedėjo Tomo Lukaševičiaus paklaustas, kodėl lietuviško maisto furgonai ne tokie populiarūs kaip kitų virtuvių, J. Glumacas sako, jog taip yra visame pasaulyje – kai valgai daug tokio paties maisto, nori paragauti ko nors naujo.

Taip pat, anot D. Gylytės, „Open Kitchen“ lankytojų šeštadieniais lauks naujas projektas „Šakės ir šakutės“, sujungsiantis vietinių, nebūtinai lietuviškų virtuvių šefus, kurie gamins iš lokalių produktų.

„Negalime garantuoti, kad tai bus 100 proc. lokalūs produktai, bet prašome, kad patiekalą sudarytų bent 30 proc. ingredientų iš vietinių ūkių arba iš pačių restoranų daržų. Kaip žinome, kai kurie restoranai turi ir savo ūkius“, – sako ji.

Šiemet kiekvieno maisto prekeivio taip pat prašoma nenaudoti vienkartinio plastiko indų ir keisti juos į aplinkai draugiškus. Įvesta ir dar viena naujovė – visi gėrimai, kurių 100 ml skysčio bus daugiau nei 7,5 g cukraus, bus apmokestinti „cukraus mokesčiu“, o surinkti pinigai skirti asociacijai, kovojančiai su nutukimu.

Parengė Indrė Česnauskaitė.