Gyvenimas

2019.03.05 13:59

Užgavėnių simbolis – blynai: tradicijų ištakos ir receptai, kurie nustebins

LRT.lt2019.03.05 13:59

Etnologai grūmoja pirštu, kad blynai su seniausiomis Užgavėnių tradicijomis neturi nieko bendra, bet retas kuris įsivaizduoja šią dieną be gardžiojo patiekalo, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Laikai keičiasi, kinta ir tradicijos. Ankščiau Užgavėnės nebuvo siejamos su blynais – tądien visi valgydavo riebią mėsą. Visgi papročiai labai priklausė nuo regiono – pavyzdžiui, Žemaitijoje niekas nevalgė blynų, nes tiesiog neturėjo jų kur kepti, tad ten katiluose buvo verdamos košės ir šiupiniai.

Visai kas kita aukštaičiai – jie tikri blynų valgytojai, juos kepdavę ir duonkepėse, ir krosnyse, ir keptuvėse. Kada susiformavo tokia Užgavėnių tradicija nėra lengva konkrečiai pasakyti, bet ji tikrai nėra sena, labiau šių laikų“, – pasakoja Kulinarijos paveldo fondo vadovė, etnologė Birutė Imbrasienė.

Etnologė priduria, jog Užgavėnių persirengėliai mėgdavę užsukti į namus, kuriuose arba būdavo vaišinami gražiuoju, arba vogdavę blynus tiesiai nuo krosnies. Tiesa, patys blynai su amžiumi keitėsi: tarpukariu šeimininkės kepdavo paprastus miltinius blynus, o įvairesnių jų interpretacijų – pavyzdžiui, bulvinių ar įdarytų mėsa, radosi kur kas vėliau.

„Aukštaičiai blynus mėgdavo valgyti kasdien – jie pusryčių be jų neįsivaizdavo. Užgavėnėms padiktavus naujas tradicijas, aukštaičiai keitė ne pačius blynus, o jų padažus – tądien juos įprasta gardinti kur kas riebesniais, sotesniais padažais, pertepti sluoksniais, pagardinti mėsa, lašinukais ar obuoliais“, – blynų istorijos paslaptimis dalijasi B. Imbrasienė.

Šiais laikais Užgavėnių šventę dauguma taip pat nori bent simboliškai paminėti. Kaip sako etnologė B. Imbrasienė, blynų kepimas yra lengviausias būdas, leidžiantis bent simboliškai pažymėti žiemos išvarymą.

Juo labiau, kad dar nuo pagonybės laikų blynai iš dalies laikomi ir po žiemos vis dažniau danguje pasirodančios saulės simboliu. „Dideli geltoni blynai simbolizuoja grįžtančia saulę, pavasarį“, – primena B. Imbrasienė.

Blynų kepimas daugumai mėgstančiųjų suktis virtuvėse yra tikras malonumas. Daugybė šeimų puoselėja savaitgalio tradicijas ir namiškius vilioja gardžiausiais blynų receptais. Turintiems vaikų Užgavėnės yra tikra blynų šventė, mat tądien neretai tenka kepti dvigubai daugiau. Kaip pasakoja prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė, artėjant Užgavėnėms parduodama net 20 proc. daugiau miltų, taip pat šokteli blynų mišinių pardavimai – jų tąsyk parduodama maždaug 3 kartus daugiau nei įprastai.

Blynai žavi savo nesuskaičiuojama variacijų galybe, galima išmėginti ir sveikesnį jų receptą.

Bananų ir moliūgų blyneliai

Reikės:

400 g moliūgo;

2 vnt. vidutinio dydžio bananų;

1 kiaušinio;

4 valg. šaukšt. viso grūdo kvietinių miltų arba spelta miltų;

1 arb. šaukšt. kepimo miltelių;

žiupsnelio druskos;

ghi sviesto arba kokosų aliejaus kepimui.

Paruošimas:

Moliūgą sutarkuokite smulkia tarka. Bananus šakute ar trintuvu kartu su kiaušiniu sutrinkite iki vientisos masės, į ją sudėkite tarkuotą moliūgą. Palengva berkite miltus ir viską gerai išmaišykite. Supilkite kepimo miltelius ir pagardinkite druska. Masę darsyk gerai išmaišykite, kol pasieksite blynams tinkamą konsistenciją. Jei tešla atrodys per skysta, įberkite dar šiek tiek miltų.

Keptuvėje įkaitinkite pasirinktą sviestą. Jei kepsite su kokosų aliejumi, blyneliai įgaus ypatingą, kokosinį aromatą ir švelnų jo skonį. Lydytame ghi svieste kepami blyneliai bus neutralaus skonio.

Blynelius kepame ant vidutinės kaitros įkaitintoje keptuvėje, kol gražiai pagels iš abiejų pusių. Iškeptus blynelius galima pagardinti natūraliu jogurtu ar trintomis uogomis.

Dar keliais įdomiais blynų receptais dalinasi „Maximos“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas:

Purūs blynai su šilauogėmis

Reikės:

2 stiklinių miltų;

2 valgomųjų šaukštų cukraus;

4 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių;

¼ arbatinio šaukštelio druskos;

1 kiaušinio;

1 su puse stiklinės grietinėlės;

1 šaukštelio vanilės ekstrakto;

1 stiklinės šilauogių.

Paruošimas: 

sumaišykite miltus, cukrų, kepimo miltelius ir druską dubenyje. Išmaišytoje masėje padarykite viduryje duobutę, į kurią įkulkite kiaušinį, supilkite grietinėlę bei vanilės ekstraktą. Maišykite viską tol, kol pavirs į vieną masę ir sudėję šilauoges vėl viską švelniai išmaišykite. Blynus keptuvėje kepkite tol, kol jie gražiai paruduos.

„Blynai bus puresni, jeigu miltus pirmiausia persijosite“, – patarimu dalinasi A. Poleninas. 

Blynai be gliuteno

Reikės:

1 banano;

2 kiaušinių;

pusės stiklinės avižų;

1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių;

¼ arbatinio šaukštelio cinamono.

Paruošimas:

Visus ingredientus suberkite į dubenį, įdėkite sutrintą bananą ir gerai išmaišykite. Įkaitinkite keptuvę ir kepkite blynus.

„Nepamirškite, kad blynus taip pat galite kepti naudojant ne tik paprastą, bet ir kokosų aliejų. Šis ne tik yra sveikesnė alternatyva, bet ir suteiks blynams kokosų aromato“,  – sako A. Poleninas.

Blynai su morkomis

Reikės:

1 kiaušinio;

¾ stiklinės pieno;

¾ stiklinės plonai tarkuotų morkų;

alyvuogių aliejaus.

Paruošimas:

Sudėkite visus ingredientus į vieną dubenį ir gerai išmaišykite. A. Poleninas primena, kad  ¾ stiklinės smulkiai tarkuotų morkų galite pakeisti kitomis daržovėmis ar vaisiais – moliūgais, obuoliais, bananais ir pan.

Į tešlą įberkite riešutų ar šokolado gabaliukų, mat jie blynams suteiks visai kitokio skonio. Kiekvieną pusę kepkite po 1-2 minutes. Patiekite iškeptus blynus su gardžiu klevų ar kitokiu sirupu.

Blynai su ožkos sūriu

Reikės:

450 g ožkos sūrio;

2 kiaušinių;

4 valgomųjų šaukštų cukraus;

½ arbatinio šaukšto kepimo miltelių;

1 stiklinės miltų;

žiupsnelio druskos;

6 valgomųjų šaukštų aliejaus.

Paruošimas:

Į didelį dubenį sudėkite ožkos sūrį ir šakute sutrinkite iki vientisos masės. Sudėkite kiaušinius, cukrų, druską, ¾ stiklinės miltų ir masę maišykite tol, kol ji bus vientisa. Kitame mažame dubenyje sudėkite likusią ¼ stiklinę miltų ir paėmę ¼ jau pagamintos tešlos, išvoliokite ją miltuose ir suformuokite norimą blynelio formą.

„Nepamirškite, kad nuo tešlos reikėtų nuvalyti miltų perteklių, mat kitaip blynai keptuvėje greičiau sudegs, nei iškeps. Keptuvėje pakaitinkite aliejų ir kiekvieną blyną kepkite po 2-3 minutes, paskui apverskite. Iškeptus blynus galite pateikti su grietine, medumi ar mėgstama uogiene“, –  receptu dalinasi A. Poleninas.