Gyvenimas

2019.02.16 16:30

Vėliava lėkštėje: trispalvis tortas vien iš natūralių produktų

Eimantė Juršėnaitė, LRT.lt2019.02.16 16:30

Šventišką, akį traukiantį tortą ar kitokį desertą galima pagaminti ir nenaudojant dirbtinių dažiklių, portalui LRT.lt sako maisto tinklaraštininkė ir kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė. Sveikuoliški ingredientai gali suteikti ne tik spalvos, bet ir suteikti papildomų skonių bei aromatų, patikina ji.

Valstybės atkūrimo dienai skirtas trispalvis tortas, nuspalvintas tik natūraliais ingredientais. Tam puikiai tinka natūralūs šaltyje džiovintų daržovių ir uogų milteliai.

„Geltonam biskvito sluoksniui – moliūgų milteliai, jiems papildomo aromato suteikia įtarkuota apelsinų žievelė. Žaliam biskvitui – liofilizuotų špinatų milteliai, jiems gaivos prideda citrinos žievelė. Raudonąjį biskvitą nudažykite liofilizuotais raudonųjų burokėlių ir aromatingų aviečių milteliais“, – sako knygos „Sezoninių skanumynų istorijos“, kurioje yra trispalvio torto receptas, autorė.

„Fotopastelės“ nuotr.

Anot jos, žiemos pabaigoje, kai nėra vietinių sezoninių uogų ir vaisių, ypač praverčia tokie šaltyje džiovintų gėrybių mileliai. Jie kepinius papildo ne tik ryškiomis spalvomis, bet ir skoniu. Tad pasiruoškite 20 cm skersmens kepimo formą ir reikalingus ingredientus.

Biskvitui reikės:

– 4 kiaušinių;

– 1 stiklinės nerafinuoto cukranendrių cukraus;

– 1 stiklinės šviesių speltų miltų;

– 1 šaukštelio vanilės ekstrakto;

– žiupsnelio druskos.

Geltonam biskvitui papildomai reikės: 3 šaukštų liofilizuotų moliūgų miltelių; 1 apelsino nutarkuotos žievelės; 1 šaukšto citrinų sulčių.

Žaliam biskvitui – 3 šaukštų liofilizuotų špinatų miltelių; 1 citrinos nutarkuotos žievelės; 1 šaukšto citrinų sulčių;

Raudonam biskvitui – 2 šaukštų liofilizuotų burokėlių; 1 šaukšto liofilizuotų aviečių miltelių; 1 šaukšto citrinų sulčių.

Kremui reikės:

– 300 g varškės;

– 1 stiklinės pieno;

– 2 šaukštelių želatinos;

– 50 ml vandens;

– 3 šaukštų skysto medaus;

– 1 šaukšto aguonų;

– 1 šaukštelio vanilės ekstrakto;

– 1 šaukšto citrinų sulčių.

Iškepkite biskvitus

Kiaušinius labai gerai išplakite su cukrumi, kad jie net pabaltų. Supilkite vanilės ekstraktą, įberkite žiupsnelį druskos ir miltus, užmaišykite vidutinio tirštumo tešlą.

Geltonam biskvitui 1/3 paruoštos tešlos išmaišykite su liofilizuotais moliūgų milteliais, smulkiai nutarkuota apelsino žievele ir citrinų sultimis. Geltonąją tešlą supilkite į kepimo formą, jos dugną išklokite kepimo popieriumi, o sieneles ištepkite aliejumi.

Biskvitą kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių. Kai iškeps, išimkite iš formos, padėkite aušti ant grotelių ir kepkite kitos spalvos biskvitą.

Žaliam biskvitui 1/3 paruoštos tešlos išmaišykite su liofilizuotais špinatų milteliais, smulkiai nutarkuota citrinos žievele ir citrinų sultimis. Kepkite taip pat kaip pirmąjį biskvitą.

Raudonam biskvitui likusią tešlą sumaišykite su burokėlių ir aviečių liofilizuotais milteliais bei citrinų sultimis. Iškepkite lygiai taip pat kaip du ankstesnius. Iškepusius spalvotus biskvitus palikite ant grotelių, kad visiškai atauštų.

Paruoškite kremą.

Varškę elektriniu trintuvu labai gerai sutrinkite su pienu ir medumi. Trinkite, kol gausite vientisą varškės kremą be jokių gumuliukų. Jį gardinkite vanilės ekstraktu, citrinų sultimis, įberkite aguonų ir gerai išmaišykite. Želatiną užmerkite 50 ml vandens ir palikite išbrinkti, tada ištirpinkite karšto vandens vonelėje, kol visai ištirps. Želatiną palikite ataušti ir dar šiltą, bet ne karštą lėtai supilkite į paruoštą kremą ir gerai išmaišykite.

Formuokite tortą.

Kepimo formos, kurioje kepėte biskvitus, dugną išklokite kepimo popieriumi ir guldykite raudoną biskvitą. Užtepkite dalį kremo ir paslėkite antruoju žaliu biskvitu. Ant viršaus tepkite dar vieną kremo sluoksnį ir uždėkite paskutinį geltoną biskvitą. Jį šiek tiek paspauskite, kad kremas tolygiai pasiskirstytų. Ant torto viršaus užpilkite likusį kremą, paskirstykite jį šaukštu ir kelioms valandoms arba per naktį statykite į šaldytuvą. Pjaustykite ir valgykite jau visai sustingusį.