Gyvenimas

2019.02.23 10:37

Aktorius Martynas Nedzinskas apie žagarėlius: vaikystėje jie man suteikė saugumo jausmą

LRT TELEVIZIJOS laida „Beatos virtuvė“, LRT.lt2019.02.23 10:37

Žagarėliai turėtų būti svarbūs kiekvienam lietuviui – jeigu italai gamina panakotą ir tiramisą, tai kiekvienas lietuvis turėtų nors kartą pagaminti žagarėlių, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Beatos virtuvė“ teigia „Auksinio scenos kryžiaus“ laureatas, Lietuvos teatro ir kino aktorius, improvizatorius Martynas Nedzinskas. Jam žagarėliai svarbūs ir dėl kitos priežasties – kadaise mamos gaminti žagarėliai iki šiol jam kelia teigiamus jausmus ir suteikia saugumo jausmą.

„Viena iš mano silpnybių – skanus maistas, o virtuvėje atsiradau jau vaikystėje, nes mano mama daug gamindavo. Kadangi nėjau į darželį, būdavau namie su mama dažniausiai virtuvėje ir žaisdavau su puodais“, – pasakoja laidos svečias M. Nedzinskas.

Jis prisimena ir pagrindinius vaikystės desertus: archajišką desertą – vandeniu suvilgytą juodą duoną, apibarstytą cukrumi, ir žagarėlius.

„Mama kepdavo žagarėlius ypač žiemomis, jie nespėdavo dingti iš dubens. Taip pat yra įstrigęs vaizdinys: aš sergu, mes su mama dviese namie, guliu tėvų kambaryje, senos durys, o už tų durų mama daro žagarėlius. Per tą šviečiantį plyšį tarp durų ateidavo kvapas, sklido šviesa, girdėjosi dunksintys puodai – būdavo taip gera. Žagarėliai man, kaip vaikui, suteikė saugumo jausmą“, – mintimis dalijasi žinomas aktorius.

Laidos kūrėjų nuotr.

Žagarėliai

Reikės:

3 trynių ir 1 kiaušinio

100 g grietinės

2 šaukštų cukraus

300 g miltų

1 šaukštelio kepimo miltelių

žiupsnio druskos

2 šaukštų degtinės

2 l aliejaus kepimui

cukraus pudros apibarstymui

Gaminimo būdas – laidos įraše (nuo 31.20 min.):

Beatos virtuvė. Džiaugsmingo gyvenimo patarimai iš Rimantės Kulvinskytės ir Martyno Nedzinsko žagarėlių receptas

Parengė Indrė Česnauskaitė.