Galbūt tai nėra kasdienis patiekalas, o labiau savaitgalio projektas, bet jei turite šiuos indelius – panaudokite, apie čanachus sako LRT TELEVIZIJOS laidos „Beatos virtuvė“ vedėja ir kulinarinių knygų autorė Beata Nicholson. Jai šie moliniai indeliai kepimui primena vaikystę, kai juose patiekalus ruošdavo mama.
„Gerai pagalvokite ir tikrai prisiminsite, kur esate padėję tokius molinius indelius. Kai kada mugėse matau, kad ir dabar jais prekiauja. Galima sakyti, kad šie indeliai – kasdieninės kulinarijos dalis“, – sako B. Nicholson.
Čanachai jai sukelia malonius prisiminimus: „Atsimenu jų nuostabų skonį iš vaikystės – mama visko į juos pridėdavo, pastatydavo į orkaitę ir ilgai kepdavo. Kaip skanu būdavo valgyti visa tai, kas juose išsitroškina... Galbūt tai nėra kasdienis patiekalas, o labiau savaitgalio projektas, bet jei turite šiuos indelius – panaudokite.“
B. Nicholson rekomenduoja išbandyti du čanachų variantus – vienas labiau tradicinis, o kitas – įkvėptas Azijos skonių.
Laidos kūrėjų nuotr.
Čanachai su dešrelėmis
Reikės:
2 svogūnų
300–400 g plonų kiaulienos dešrelių
1 morkos
1 didelio obuolio
400 g raugintų kopūstų
kmynų, šviežio čiobrelio
žiupsnio maltos kalendros
druskos, šviežiai maltų pipirų
poros saujų džiovintų slyvų
vandens
Aštrūs daržovingi čanachai
Reikės:
2 šaukštelių žaliosios kario pastos
4 česnako skiltelių
1 aitriosios paprikos
1 skardinės kokosų pieno
po saują laiškinių svogūnų, petražolių ir krapų
200 g moliūgų
200 g cukinijų
200 g saliero gumbo
150 šparaginių pupelių
4–5 slyvų
druskos, šviežiai maltų pipirų
citrinos
Gaminimo būdas – laidos įraše.