Gyvenimas

2019.01.03 16:12

Pūslelinė vienus maisto produktus dievina, kitų nekenčia

LRT TELEVIZIJOS laida „Klauskite daktaro“, LRT.lt2019.01.03 16:12

Pūslelinė paprastai pasireiškia ir dėl netinkamos mitybos, tad „atsibudus“ šiam virusui iš raciono vertėtų išbraukti kai kuriuos produktus, o kai kurių patartina valgyti daugiau, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas.

„Daugelis mano, kad mityba turi įtakos tik mūsų svoriui. tačiau būtent tinkama mityba ir yra svarbiausia apsauga nuo pūslelinės. Herpes simplex viruso sukelta pūslelinė yra viena dažniausių užkrečiamųjų ligų, kuria serga 60–95 proc. suaugusiųjų, – sako gydytojas. – Vieną kartą užsikrėtus pūsleline, virusas lieka organizme, jis negydomas. Vienintelis dalykas, ką mes galime padaryti, – priversti jį užmigti.“

Dažniausiai, anot profesoriaus, herpes virusas pasireiškia, kai nusilpsta imunitetas, taip pat esant netinkamai mitybai, leidžiančiai pūslelinei „pabusti“. Virusas gali pasireikšti ir dėl streso.  „Beje, pūslelinė gali atsirasti ne tik ant lūpos, bet ir ant kitos kūno vietos, pvz., nugaros ar pilvo“, – priduria A. Unikauskas.

Laidos kūrėjų nuotr. 

Jo teigimu, yra maisto produktų, kurių pūslelinė mėgsta, tad virusui pasireiškus iš raciono vertėtų išbraukti grikius, kietus sūrius, riešutus, kavą, šokoladą, sėklas, viso grūdo duoną, lęšius.

Atsiradus pūslelinei, į racioną įtraukite pieną, varškės sūrį, jogurtą, daržoves (avokadus ir burokėlius), žuvį, vištieną, kiaušinius.

„Pūsleline mes užsikrečiame, bet ją auginame, puoselėjame ir maitiname patys. Ir ne tik tam tikrais produktais, bet ir nuolatiniu stresu“, – primena gydytojas.

Parengė Eimantė Juršėnaitė.

Išsamiau – laidos „Klauskite daktaro“ įraše.