Gyvenimas

2018.12.25 11:59

Virtuvės meistrų receptai šventiniam stalui: azijietiška vištiena ir prancūziškos kanelės

LRT.lt 2018.12.25 11:59

Temperamentingasis virtuvės šefas Gian Luca Demarco siūlo šventiniams pietus išsikepti patiekalą, kuris jam sužadina malonius prisiminimus apie vaikystę. Tai vištiena su azijietiškais prieskoniais. O profesionalus konditeris Ali Gadžijevas desertui ragina išsikepti prancūziška klasika vadinamas kaneles.

Jūsų dėmesiui – patyrusių virtuvės meistrų receptai:

Vištienos blauzdelės su migdolais

Reikės:

  • 600 g vištienos blauzdelių be sąnario
  • 0,5 stiklinės sojų padažo
  • 1–2 svogūnų
  • 1 nuluptos česnako skiltelės
  • 2 x 2 cm dydžio šviežio imbiero gabaliuko
  • Saujos migdolų drožlių
  • 2 valg. š. miltų
  • 0,5 valg. š. vištienos prieskonių
  • Ypač tyro alyvuogių aliejaus

Vištieną nuplauti, nusausinti ir apvolioti miltuose. Keptuvėje įkaitinti alyvuogių aliejų kartu su česnako skiltele. Sudėti vištieną ir apkepinti iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.

Įpilti aliejaus į kitą keptuvę ir suberti pusžiedžiais pjaustytą svogūną. Pakepinti ant vidutinės kaitros. Kai svogūnai suminkštės, suberti migdolų drožles. Išmaišyti ir pakepinti 1–2 minutes. Smulkia tarka įtarkuoti imbiero, įpilti sojų padažo, įberti vištienos prieskonių, išmaišyti ir patroškinti 1–2 minutes.

Keptuvėje apkepintą vištieną sudėti į kepimui orkaitėje skirtą indą, užpilti svogūnų ir migdolų padažu bei kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 20–30 minučių.

Patiekti su mėgstamu garnyru. Labiausiai tiktų birūs ryžiai.

Prancūziškos kanelės

Reikės:

  • 500 ml pieno
  • 3 kiaušinių trynių
  • 1 kiaušinio
  • 250 g cukraus
  • 125 g miltų
  • 50 g sviesto
  • 0,5 valg. š. vanilinio cukraus
  • 0,5 arb. š. druskos
  • 25 ml romo

Prikaistuvyje užvirti pieną kartu su vaniliniu cukrumi. Įdėti sviestą ir maišyti, kol ištirps.

Į vieną dubenį įmušti kiaušinį ir sudėti trynius. Kitame gilesniame dubenyje sumaišyti miltus kartu su cukrumi. Po truputį pilti į miltų mišinį kiaušinius ir nuolat maišyti šluotele. Kai tešla sušoka į vieną gabalą ir sunkiai maišosi, po truputį pilti užvirusį pieną ir vėl nuolat maišyti šluotele. Pabaigoje supilti romą ir įberti druskos. Viską gerai išmaišyti iki vientisos masės. Geriausia tešlą užmaišyti iš vakaro ir palikti šaldytuve, kad subręstų.

Kanelių formeles ištepti minkštu sviestu ir padėti į šaldiklį 10 minučių. Tada užpildyti jas tešla ne iki pačio viršaus – maždaug du trečdalius kiekvienos formelės.

Pirmas 15 minučių kepti iki 220°C įkaitintoje orkaitėje ant pačios žemiausios lentynos ir nustačius apatinį kaitinimą. Po 15 minučių sumažinti temperatūrą iki 200°C, nustatyti kaitinimą iš apačios ir viršaus bei kepti 35 minutes.

Iškepusias kaneles iš karto išimti iš formelių ir leisti atvėsti.

Gian Luca Demarco ir Ali Gadžijevas. Pranešimo spaudai autorių nuotr.