Gyvenimas

2018.12.19 10:08

V. Kurpienė: įprastus šventinius patiekalus galima paversti sveikesniais

LRT.lt2018.12.19 10:08

Sveikesni patiekalai sulaukia vis daugiau dėmesio, tačiau mitybos specialistė Vaida Kurpienė pastebi, kad per šventes žmonės nesiryžta jų gaminti, bijodami, kad neįtiks savo svečiams, rašoma portalui LRT.lt atsiųstame pranešime spaudai. Anot specialistės, dalis patiekalų, ruoštų garuose, tikrai gali praturtinti ir pagyvinti metai iš metų vis taip pat ruošiamą šventinį stalą – jos bus vertingesnės ir ant stalo gražiau atrodys.

Garuose keptas maistas gali tapti tikru kalėdiniu atradimu, jei tik tam skirsite šiek tiek laiko ir iš anksto paruošite namų darbus.

Per šventes dauguma persisotina – organizmas apkraunamas riebiu, aliejuje keptu maistu, mėsa, įvairiais padažais. Net ir paprastos salotos neretai skaninamos dideliu kiekiu majonezo, todėl išsirinkti šį tą sveiko būna gan sunku.

Dažnai nepelnytai pamirštamas ar pakankamai neįvertinamas gaminimas garuose gali būti jūsų šių metų šventiniu atradimu. Daugelis įpratę garuose tik virti ar troškinti. Tik nedaugelis žino, kad kepimas garinėje orkaitėje yra tikra revoliucija. Šis procesas nereikalauja didelių pastangų, tam reikia mažiau riebalų, o pagaminti patiekalai nepraranda maistingųjų medžiagų ir vitaminų.

„Pastebiu, kad sveikesni patiekalai tikrai sulaukia didesnio dėmesio, tačiau neretai būtent per šventes žmonės išsigąsta, ima abejoti, ar toks maistas patiks kitiems. Todėl mano patarimas būtų iki švenčių pamėginti garuose išsikepti bent keletą patiekalų“, – pataria V. Kurpienė

Garuose ruoštas maistas nustebins ir spalvomis, ir skoniu

Pasak sveiką mitybą propaguojančios moters, dalis patiekalų, ruoštų garuose, tikrai gali praturtinti ir pagyvinti metai iš metų vis taip pat ruošiamą šventinį stalą.

„Pavyzdžiui, mišrainėms daržoves labai tinka pagarinti, o ne virti. Jos bus ryškesnių spalvų, vertingesnės ir ant stalo gražiau atrodys. Aš pati žirnelius perku ne konservuotus, o šaldytus, ir pagarinu. Rezultatas – tobula, ryškiai žalia spalva, puiki konsistencija ir daugiau vertingų medžiagų. Taip pat galima ruošti ir morkas, ir brokolius“, – sako V. Kurpienė.

Pasiteiravus, ką naujo siūlytų išbandyti per artėjančias šventes, žymi moteris nė akimirkos nesuabejoja – siūlo rinktis visiems patinkančius maisto produktus, tik keisti jų gamybos procesus.

„Kalėdoms idealiai tinka paukštiena, kepta orkaitėje su garų programa. Traškus viršus, jokių skrudėsių ir minkštutėlė mėsa viduje. Desertui rekomenduoju garuose virtą pudingą“, – savo kalėdiniais receptais dalijasi V. Kurpienė.

Norintiems per Kalėdas išbandyti šį tą naujo, sveikos mitybos specialistė pataria šventinį stalą pagausinti dar keletu patiekalų ir dalijasi jų receptais.

Pranešimo spaudai autorių nuotr.

Duona su kefyru

Daugelis ją labai mėgsta. Ši duona gera tuo, kad gaminama labai paprastai ir greitai.

Reikės:

– 500 g viso grūdo kvietinių miltų,

– 0,5 arbatinio šaukštelio nenugesintos sodos,

– 400 ml kefyro,

– 1 arbatinio šaukštelio druskos.

Gaminimas

Į dubenį suberkite miltus, sodą, druską, supilkite kefyrą ir viską gerai išmaišykite elektriniu maišytuvu.

Tešlą sudėkite į skardą ir kepkite orkaitėje, pasirinkę programą „Maža drėgmė“, 175 laipsnių karštyje apie 40 min. Įprastoje orkaitėje galioja tas pats gamybos procesas – kepimo indą su tešla pašaukite į iki 175 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite 40–50 min.

Vištienos filė su brokoliais ir migdolų drožlėmis

Reikės:

– 250 g vištienos filė;

– 200 g brokolių;

– 30 g migdolų drožlių;

– 1 arbatinis šaukštelis (5 g) ypač tyro alyvuogių aliejaus;

– druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį.

Gaminimas

Vištienos filė trumpai pamarinuokite su prieskoniais ir alyvuogių aliejumi.

Mėsą bei daržoves sudėkite į skardą, pasirinkite programą „Kepimas garuose“ ir patiekalą apie 35 min. kepkite 100 proc. drėgmėje, 90 laipsnių karštyje, antroje lentynoje nuo apačios. Jei norite, vištieną galite trumpai pakepinti keptuvėje arba naudodami orkaitės grilio programą, skardą pakėlę į aukščiausią arba antrą nuo viršaus padėtį. Patiekdami pabarstykite migdolų drožlėmis.

Šį patiekalą galima ruošti ir keptuvėje. Pamarinuotą vištieną rekomenduojama trumpai pakepinti ant sviesto, pavyzdžiui, ghi. Brokolius pavirti 5 min. puode. Paskaninkite gabalėliu sviesto ir trupučiu Himalajų druskos. Patiekdami pabarstykite migdolų drožlėmis.

Kepta jūros lydeka su daržovėmis

Reikės:

– 300 g jūros lydekos arba kitos mėgstamos baltos jūrinės žuvies filė;

– 1 geltona paprika;

– 1 raudona paprika;

– 3 vidutinio dydžio morkos;

– 1 nedidelis brokolis (tinka ir žiedinis kopūstas);

– 1 arbatinis šaukštelis lydyto sviesto;

– kmynų, čiobrelių ir bazilikų pagal skonį.

Druskos berti nebūtina, pati jūrinė žuvis jos turi pakankamai, nes yra sūraus vandens gyventoja.

Marinatui:

– pusės citrinos sulčių;

– šviežiai maltų juodųjų pipirų, česnako, lauro lapų.

Gaminimas

Paruoškite marinatą: išspaustas citrinos sultis sumaišykite su prieskoniais, įdėkite lauro lapą. Marinatu apšlakstykite jūros lydeką ir palaikykite šaldytuve apie valandą.

Kol žuvis marinuojasi, paruoškite daržoves:

– plonomis juostelėmis arba kubeliais supjaustykite papriką;

– griežinėliais arba šiaudeliais supjaustykite morką;

– brokolį suskirstykite žiedynėliais ir juos padalinkite į dvi ar tris dalis.

Prieš kepdami žuvį pašlakstykite šaukšteliu lydyto sviesto.

Į skardą sudėkite žuvį ir daržoves.

Pasirinkite programą „Kepimas garuose“ ir gaminkite 95 laipsnių karštyje bei 100 proc. drėgmėje apie 30 min., antroje lentynoje nuo apačios.

Kitas šio patiekalo ruošimo būdas – pakepti žuvį ant grilio ar orkaitės grotelių. Likus kelioms minutėms iki kepimo pabaigos, suberti daržoves ir kartu dar šiek tiek pakepti. Skaniausia ir sveikiausia, kai daržovės išlieka traškios.