Gyvenimas

2018.12.22 12:43

Desertai – ne tik stalo puošmena, bet ir dovana

Viktorija Juškauskaitė, Eimantė Juršėnaitė, LRT.lt2018.12.22 12:43

Saldumynai – ne tik puikus desertas, bet ir gera dovana smaližiams. Kaip portalui LRT.lt sako knygų apie maistą autorė Renata Ničajienė, kai kuriuos pyragus galima gaminti anksčiau, nes pabrandinti kelias dienas jie bus tik skanesni, o desertų kūrėja Liucina Rimgailė primena, kad ne mažiau svarbūs ir skanėstų papuošimai. 

L. Rimgailės desertai – šventė ir akims

Desertų kūrėja ir „Liu desertinės“ įkūrėja Liucina Rimgailė šypsosi, kad daugeliui Kalėdos asocijuojasi su obuolių ir cinamono kvapais, tačiau tai nereiškia, kad desertai su obuoliais ar cinamonu prieš šventes tampa patys populiariausi. Kiekvienas turi savo skonį ar šeimos tradicijas, tad įžvelgti tam tikrų tendencijų labai sunku, pastebi ji.

„Žinoma, obuolių bei cinamono derinys ir man dar nuo vaikystės siejasi su žiemos šventėmis, tačiau mano šeimoje per kiekvienas Kalėdas kepamas močiutės pyragas „Pelėsis“. Taip pat savo švenčių neįsivaizduoju be pyragėlių su aguonų įdaru, pagardintu spanguolėmis, riešutais, medumi ar apelsino žievelėmis. Tai seni mūsų šeimos receptai, kai kurie atkeliavę iš giminių Lenkijoje“, – pasakoja L. Rimgailė.

Liucina Rimgailė, Asmeninio albumo nuotr. 

Nors verslininkė pastebi, kad atvėsus orams daugiau žmonių renkasi saldžius desertus su karamele ar šokoladu, o prieš šventes populiaresni tampa įvairūs desertai su aguonomis, Kalėdos ar Naujieji yra puiki proga užsisakyti mėgstamo skonio tortą ar pyragą, kartais ir labai gaivų, paskanintą įvairiomis uogomis.

„Desertus žmonės renkasi ne tik pagal skonį, bet ir pagal išvaizdą. Dažnas nori skanėstų, puoštų žvaigždutėmis, eglutėmis, spanguolėmis. Kasmet prieš Kalėdas mūsų desertinėje labai populiarus sniego gniūžtės formos zefyrinis desertas. Ne mažiau perkamas ir daugeliui ganėtinai įprastas pyragas „Tinginys“, tik mes jį siūlome gražiai papuoštą. Daugeliui rūpi, kad jų šventinis stalas būtų patrauklus ir akiai“, – sako verslininkė.

Remiantis statistika, vis populiaresnės valgomos dovanos – tai puikus būdas padovanoti verslo partneriui, bičiuliui ar giminaičius geras emocijas, o ne daiktą, kuris po švenčių galbūt nebus naudojamas ir  tiesiog dulkės lentynoje, teigia L. Rimgailė. Ji įspėja, kad, norėdami brangiam žmogui padovanoti kokį nors pyragą, meduolį, keksą ar desertą indelyje, pvz., kremą, turėtumėte atsižvelgti į gaminio galiojimo laiką, kitaip jūsų dovana gali sukelti daugiau rūpesčių nei džiaugsmo.  

L. Rimgailė dalijasi gardaus šventinio kekso receptu

Asmeninio albumo nuotr.

Jums reikės:

  • 1 kiaušinio;
  • stiklinės kefyro;
  • 1/3 stiklinės alyvuogių aliejaus;
  • 120 g cukraus;
  • 250 g miltų;
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių;
  • pusės šaukštelio sodos;
  • apelsino žievelės;
  • šlakelio vanilės;
  • 65 g smulkintų pistacijų;
  • maždaug 100 g šaldytų spanguolių (geriau rinktis smulkesnes).

Kaip gaminti?

Sumaišykite kiaušinį su kefyru, vanile, apelsino žievele ir aliejumi. Nenaudokite plaktuvo. Vėliau įmaišykite miltų, cukrų, kepimo miltelius ir sodą. Maišykite šluotele tol, kol susimaišys visi produktai. Galiausiai įmaišykite smulkintas pistacijas, atitirpintas ir nuplautas spanguoles. 

Tešlą supilkite į keksui skirtą formą ir kepkite apie 60 min. maždaug 160–170 laipsnių temperatūroje.

R. Ničajienės vaikyste kvepiantys patiekalai ir maistingi skanumynai

Į antrąją savo knygą „Nostalgiški skanumynai“ Renata Ničajienė sudėjo vaikyste kvepiančius nostalgiškus receptus: „Tortas „Napoleonas“, medaus tortas, mano močiutės firminiai sausainiai, riestė su aguonomis.“

Kitaip atrodo septintoji jos knyga „Sezoninių skanumynų istorijos“: „Aprašiau maistingus skanumynus, šiuose receptuose nerasite mums įprastų kvietinių miltų, baltojo cukraus, rafinuotų aliejų. Receptai knygoje yra šiuolaikiškesni, bet atitinka maisto sezoniškumo ir maistingumo principus.“

Renata Ničajienė, asmeninio archyvo nuotr.

Šventėms R. Ničajienė rekomenduoja būtent maistingus skanumynus: „Tortą su spanguolėmis su speltų miltais, aguonų pyragą visai be miltų, šokoladinį keksą su kriaušėmis ir riešutais.“ Be to, priduria ji, šiam laikotarpiui tinka ir kiti patiekalai su aguonomis ar džiovintais vaisiais.

„Šiuos patiekalus siūlau, nes žiemą neturime šviežių uogų, bet yra ne mažiau maistingi žiemos sezono ingredientai: riešutai, aguonos, džiovinti vaisiai, kurie mūsų virtuvėje turi ir gilias tradicijas“, – kalba ji.

Gamindama patiekalus R. Ničajienė dekoruoja kuo natūraliau, bet atsižvelgia ir į metų laiką.

„Puošiu be riebių kremų ir cukraus glajaus. Labai puikūs papuošimo elementai yra liofilizuotos uogos ir vaisiai bei spalvoti jų milteliai, kurie yra kaip natūralus dažiklis, o dar ir suteikia skonio. Vasarą savo tortus dekoruoju gyvais, valgomais žiedais, sezoninėmis uogomis, o žiemą – riešutais ir įvairiausiomis džiovintomis gėrybėmis“, – vardija ji.

Kalbėdama apie tai, kurie skanumynai geriausiai išsilaiko ir tinka kaip dovana artimiesiems, R. Ničajienė mini nostalgiškus patiekalus.

Ilgiau išsilaiko tokie tortai, kuriuos reikia pabrandinti: tradicinis „Napoleonas“, medaus, aguonų tortas, visi šie tortai antrą ir trečią dieną nuo gaminimo būna dar skanesni. Mums įprasti meduoliai irgi ilgiau išsilaiko, juos galima išsikepti daugiau nei prieš savaitę“, – sako ji ir priduria, kad dovanoms puikiai tinka brandinimui tinkami džiovintų vaisių pyragai ir įvairiausi sausainiai.

R. Ničajienė dalijasi dviem šventiškais receptais:

Šokoladinis kriaušių pyragas su riešutais

Asmeninio archyvo nuotr.

Jums reikės:

  • 4 didelių kriaušių;
  • 150 g juodojo šokolado;
  • 50 ml migdolų pieno;
  • 120 g sviesto;
  • 120 g nerafinuoto cukranendrių cukraus;
  • 4 kiaušinių;
  • 80 g šviesių speltų miltų;
  • 50 g migdolų miltų;
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių;
  • žiupsnelio druskos.

Kaip gaminti?

Paruoškite tešlą. Šokoladą ištirpinkite kartu su sviestu ir migdolų pienu. Kiaušinius gerai išplakite su cukrumi, kol neliks kristalėlių. Iš lėto supilkite pravėsusį šokolado bei sviesto lydinį ir gerai išmaišykite. Speltų miltus sumaišykite su migdolų miltais, kepimo milteliais ir druska. Miltų mišinį supilkite į skystąją tešlos dalį ir užmaišykite vidutinio tirštumo tešlą.

Iškepkite pyragą. Gerai nuplaukite kriaušes. Kekso formą išklokite kepimo popieriumi ir supilkite paruoštą tešlą. Vieną po kitos į tešlą kiškite švarias kriaušes, kad jų viršutinė dalis su koteliais kyšotų iš tešlos. Pyragą pašaukite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę 40 minučių, kol pyragas iškils ir visiškai iškeps. Kepinį aušinkite ant grotelių. Pjaustykite ir valgykite jau visai šaltą.

Kalėdinai varškės sausainiai su cinamonu

Jums reikės:

  • 200 g riebios varškės;
  • 100 g sviesto;
  • 250 g šviesių speltų miltų;
  • 0,5 šaukštelio kepimo miltelių;
  • kelių lašų vanilės ekstrakto;
  • žiupsnelio druskos.

Apibarstyti:

  • 5 šaukštų nerafinuoto cukranendrių cukraus;
  • 3 šaukštelių ekologiško malto cinamono.

Kaip gaminti?

Minkštą sviestą išsukite elektriniu plaktuvu iki purumo. Vaškę pertrinkite per sietelį ar kitaip sutrinkite, kad neliktų gumulėlių. Pertrintą varškę suberkite į išsuktą sviestą, įlašinkite vanilės ir išsukite į vientisą masę.

Miltus sumaišykite su žiupsneliu druskos ir kepimo milteliais. Juos suberkite į išsuktą varškės ir sviesto masę, užminkykite tešlą. Ją suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą, kad pašaltų ir lengviau išsikočiotų.

Tešlą padalinkite į 4 dalis, po vieną atskirai iškočiokite, bet labai tešlos nenuploninkite ir sausainių formele išspauskite vienodus šventinius sausainius.

Atskiroje lėkštėje cukrų sumaišykite su cinamonu ir kiekvieną sausainį paspauskite viena puse į saldų mišinį, kad kuo daugiau cukraus ir cinamono prie jo priliptų.

Sausainius dėliokite ant kepimo popieriaus skardoje, cukruota puse į viršų ir kepkite įkaitintoje 180 laipsnių orkaitėje apie 10 minučių, kol paskrus, išsipūs ir gražiai iškeps. Iškepusius ataušinkite. Šie sausainiai tokie pat skanūs ir ką tik iškepti, ir pastovėję kelias dienas.