Gyvenimas

2018.11.23 19:19

Beatos Nicholson virtuvėje – „Sudegęs“ pyragas, kuriuo tarpukariu mėgavosi inteligentai

LRT TELEVIZIJOS laida „Beatos virtuvė“, LRT.lt2018.11.23 19:19

„Kai vaikystėje pirmą kartą pamačiau šį pyragą, nesupratau, kodėl jis tokios rudos spalvos. Jame daug kakavos, o aš maniau, kad močiutei nepavyko ir jis sudegė“, – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Beatos virtuvė“ sako kaunietė Dalia Jankauskienė. Tačiau, priduria laidos vedėja Beata Nicholson, pyrago skonis degėsių tikrai neprimena, o ir jam pagaminti prireiks namuose dažnai randamų ingredientų.  

D. Jankauskienė prisimena, kad „Sudegusį“ pyragą pirmą kartą pagamino senelė: „Tai senas mano močiutės receptas. Kai vaikystėje pirmą kartą pamačiau šį pyragą, nesupratau, kodėl jis tokios rudos spalvos. Jame daug kakavos, o aš maniau, kad močiutei nepavyko ir jis sudegė. Nuo to laiko kitaip jo ir nebevadiname.“

Kaunietės senelės namuose dažnai būdavo įtakingų svečių, todėl ant stalo dažnai puikuodavosi būtent šis saldumynas. „Tarpukariu, prieš ištekėdama už mano senelio – advokato, močiutė tam atsakingai ruošėsi. Prieš vestuves ji lankė kulinarijos kursus. Ji žinojo, kad namuose teks priimti ir vyro bendradarbius, Kauno inteligentiją. Šis pyragas paprastai buvo kepamas Kalėdoms“, – sako D. Jankauskienė.

Ji sako, kad pyrago skonis turtingas ir patiks daugeliui, be to, nereikės ilgai vargti – gaminimas ilgai neužtruks, tačiau pyragui geriausia pastovėti šaldytuve.

„Sudegęs“ tarpukario tortas su šokoladu

Tešlai reikės:

3 kiaušinių

150 g cukraus

180 g grietinės (30 %)

180 g miltų

4 šaukštų kakavos kepiniams

2 šaukštelių kepimo miltelių

Kepame 180 °C apie 20 minučių.

Šokoladiniam pertepimui reikės:

70 g juodojo šokolado

90 g grietinės

Grietinės pertepimui:

200 g atšaldytos 30 % grietinės

100 g cukraus

200 g šaldytų aviečių ar vyšnių

Gaminimo būdas – laidos įraše.

Beatos virtuvė 46 laida