Gyvenimas

2018.10.18 10:56

„Beatos virtuvėje“ – Antano Smetonos laikų duonos tortas

LRT TELEVIZIJOS laida „Beatos virtuvė“, LRT.lt2018.10.18 10:56

„Šį tortą kepti išmokau iš savo kaimynės – Antano Smetonos laikų gaspadinės“, – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Beatos virtuvė“ sako Zarasuose gyvenanti Irena Kviatkovskienė. Duonos tortą ji pradėjo kepti būdama vos vienuolikos ir iki šiol artimuosius juo lepina per didžiausias šventes. Tiesa, dažniausiai jį paruošia keliomis dienomis anksčiau: „Šiame torte nėra riebalų, todėl jis gali ilgai stovėti. Anksčiau, jei šventė būdavo šeštadienį, tortą kepdavo antradienį ir laikydavo kamaroje.“ 

Beatos Nicholson laidoje zarasietė I. Kviatkovskienė pasakoja, kad kepti neįprastą duonos tortą ją išmokė netoliese gyvenusi kaimynė. „Šis tortas vaikystėje man buvo labai skanus, bet norėjau jį išmokti pasidaryti pati“, – sako I. Kviatkovskienė.

„Didžiausią įspūdį paliko tai, kiek darbo reikia norint jį pagaminti, o svečiai jį suvalgo labai greitai – tada man būdavo pikta“, – juokdamasi priduria ji.

Duonos tortas pradėtas gaminti dar tarpukario Lietuvoje ir jam naudojami juodos duonos miltai. Nors anksčiau jo gamyba užtrukdavo kone visą dieną, sako I. Kviatkovskienė, šiais laikais užtrunkama kur kas trumpiau.

Juodos duonos miltus I. Kviatkovskienė pasigamina pati: „Duoną reikėtų rinktis su kuo mažiau priedų. Išdžiovinu juodos duonos riekeles – geriausia tai daryti ant saulės. Vėliau, kai sudžiūsta, sumalu mėsmale. Ją permalusi išsijoju ir gaunasi miltai.“

Tarpukario duonos tortas

Biskvitui:

12 kiaušinių

1 stiklinės cukraus

0,5 stiklinės miltų

0,5 stiklinės džiovintos juodos duonos miltų

žiupsnelio druskos

Pertepti:

0,5 litro obuolienės

100 ml saldinto vandens

Glaistui:

1 kiaušinio baltymo

3–4 šaukštų cukraus pudros

citrinos rūgšties

Papuošti:

marmeladinių saldainių

Gaminimo būdas – laidos įraše.

Beatos virtuvė 44 laida