Gyvenimas

2018.11.19 19:08

B. Nicholson: lietuviškam kugeliui puikiai tiks ispaniški skoniai

LRT TELEVIZIJOS laida „Beatos virtuvė“, LRT.lt2018.11.19 19:08

Mokslininkų įrodyta, kad, valgant krakmolingas daržoves, mūsų smegenyse išsiskiria cheminės medžiagos, kurios leidžia pajausti pilnatvę ir ramybę, sako LRT TELEVIZIJOS laidos „Beatos virtuvė“ vedėja Beata Nicholson. Pasak jos, ruduo – pats tinkamiausias laikas valgyti tradicinius lietuviškus bulvinius patiekalus. Vienas tokių – kugelis, kurį B. Nicholson rekomenduoja paskaninti ispaniška dešra ir voveraitėmis.

Kugelis į lietuvių virtuvę atkeliavo iš žydų, tačiau tapo ir mūsų pačių tradiciniu patiekalu. B. Nicholson tikina, kad patiekalai iš bulvių daugelį džiugina ne veltui – juos vangant išsiskiria cheminės medžiagos, sukeliančios džiaugsmą.

„Aš esu pastebėjusi būtent tokį poveikį sau, kai pavalgau skanių cepelinų ar gardaus plokštainio, bulvinių blynų, aplanko pasitenkinimas, laimė, džiaugsmas. Ruduo – pats geriausias laikas valgyti tradicinius lietuviškus bulvinius patiekalus“, – sako laidos vedėja.

„Žinoma, reikia nepadauginti tų patiekalų, nes kartais sunku sustoti, kai jie tokie skanūs“, – priduria B. Nicholson ir rekomenduoja pasigaminti kugelį, pagardintą ispaniška čioriso dešra, kvapniomis voveraitėmis ir varškės, agurkų bei žolelių padažu.

Laidos kūrėjų nuotr.

Kugelis su čioriso dešra

Reikės:

170–180 g čioriso dešros

2 svogūnų

100 g voveraičių arba pievagrybių

4–5 kg bulvių

4 kiaušinių

druskos, šviežiai maltų pipirų

sviesto kepimui

Padažui:

1–2 agurkų

druskos, šviežiai maltų pipirų

po saujelę krapų, bazilikų, mėtų

1 skiltelės česnako

500 g varškės

1 stiklinės kefyro

1 stiklinės grietinės

Gaminimo būdas – laidos įraše.