Gyvenimas

2018.11.16 10:03

Tradicinis „Medutis“ įgavo naujų spalvų: šeimos recepte – netikėti ingredientai

LRT TELEVIZIJOS laida „Beatos virtuvė“, LRT.lt2018.11.16 10:03

Norint iškepti tortą, reikia ne tik žinių ir turėti visus produktus, bet ir įdėti labai daug meilės bei šiek tiek fantazijos, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Beatos virtuvė“ sako floristas Andrius Plindinas. Jau kelis dešimtmečius jo šeima kepa tradicinį lietuvišką tortą „Medutis“, o jį paskanina keliais retai tokiam kepiniui naudojamais produktais. 

„Su šiuo tortu užaugau, nes jis buvo kepamas per visas didžiausiais šventes. Buvau jį šiek tiek primiršęs, bet turėjau progą vėl prisiminti“, – laidos vedėjai Beatai Nicholson pasakoja A. Plindinas.

Floristas turi kiek neįprastą pomėgį – saldumynus gamina naktį: „Šį pomėgį atradau visai neseniai. Visuomet kepdavau desertus, pyragus, sausainius. Kepti šį tortą buvo savotiškas kulinarinis iššūkis – reikia ne tik žinių, bet ir įdėti labai daug meilės bei šiek tiek fantazijos. Kaip ir gaminant bet kokį maistą – jei darysime atmestinai, galbūt ir bus gražu, bet nebus skanu.“

Pasak jo, šis „Medutis“ – pats skaniausias, o pagaminti taip pat nesunku, tik reikia turėti laiko ir kantrybės. Nors medaus torte nedaug, jo skonį sustiprina cinamonas, o paįvairina ir išskirtinumo suteikia kepinti riešutai ir džiovintos spanguolės.

A.Plindinas tokiu kepiniu siūlo ne tik papuošti šventinį stalą, bet ir įteikti kaip dovaną: „Iškepti ir padovanoti tortą – labai įdomu, nes meti iššūkį sau ir suteiki malonumą kitiems. Visi mėgsta gauti dovanų tortą.“

Senovinis „Medutis“

Tešlai reikės:

50 g sviesto

2 šaukštų medaus

1 stiklinės cukraus

3 kiaušinių

4,5 stiklinės miltų

1 šaukštelio kepimo miltelių

1 šaukštelio vanilinio cukraus

žiupsnelio ar daugiau cinamono

Kremui reikės:

1 litro grietinės (30 %)

0,5 stiklinės miltinio cukraus

1 citrinos sulčių

100 g kepintų smulkintų riešutų

100 g mirkytų razinų arba džiovintų spanguolių

Paruošimo būdas – laidos įraše.

Beatos virtuvė 43 laida