Gyvenimas

2018.09.24 16:51

Beata Nicholson siūlo ypatingą želė tortą – skonis primins vaikystę

LRT TELEVIZIJOS laida „Beatos virtuvė“, LRT.lt2018.09.24 16:51

Želė tortas – vaikystės prisiminimas, svajonė ir patiekalas, kurio, prisipažinsiu, man niekada nepavyko pagaminti“, – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Beatos virtuvė“ sako vedėja Beata Nicholson. Tačiau vilnietei Elvanai Mackevičienei pagaminti šį skanėstą pavyksta kiekvieną kartą – draugai ją praminė želė tortų karaliene.

„Želė tortas – desertų karalius, o mane draugai vadina želė tortų karaliene. Sakau iš patirties – jis visus nustebina savo išvaizda, o paskui – ir skoniu“, – sako E. Mackevičienė.

Jai pritaria ir B. Nicholson – ji prisipažįsta, kad tokio torto niekuomet nepavyko pagaminti. E. Mackevičienė sako, kad pirmą kartą želė tortą pasigamino įkvėpta anytos ir mamos, o dabar jis jau tapo visų švenčių akcentu.

Elvanos želės tortui pagaminti reikės:

2 pakelių kivių želės (po 77 g)

2 pakelių vyšnių želės

2 pakelių apelsinų želės

1 500 ml karšto vandens (po 500 ml kiekvienam pakeliui želės)

1 banano

1 rūgštesnių obuolių

2 nedidelių apelsinų

150 g žaliųjų vynuogių

1 indelio konservuotų ananasų griežinėlių

1 indelio konservuotų persikų puselių

1 stiklinės braškių ar mėlynių, kitų sezoninių uogų

1 stiklinės šilauogių

Želė miltelius ištirpdykite karštame vandenyje, tačiau naudokite dvigubai mažiau vandens, nei nurodyta želė instrukcijoje. Tai labai svarbu – kitaip tortas gali nelaikyti formos.

Indo, kuriame gaminsite tortą, dugne dėliokite supjaustytus vaisius. Elvana naudoja braškes, šilauoges ir vynuoges, tačiau galite naudotis fantazija ir vaisius dėlioti savo nuožiūra. Nepamirškite, kad dubens dugnas – torto viršus, todėl patariama vaisus sudėlioti kuo gražiau.

Ant pirmojo sluoksnio pilkite apelsinų želė – prireiks maždaug vieno samčio. Dėkite į šaldytuvą 10–15 min., arba kol želė apstings.

Taip dėkite kiekvieną sluoksnį, dubens šonus vaisiais dekoruokite simetriškai, o centras – ne toks svarbus. Kiekvieną sluoksnį užpilkite vis kitu želė skoniu ir palaikykite šaldytuve. Elvana rekomenduoja želė tortą per naktį palaikyti šaldytuve, o tik tada bandyti pjaustyti.

Norėdami išimti tortą aš dubens, jo kraštus atlipinkite pakaitintu peiliuku ir pasiruoškite karšto vandens dubenį. Virš dubens, kuriame gaminote tortą, dėkite lėkštę, kurioje jį serviruosite ir taip uždengtą dubenį įmerkite į karšto vandens vonelę. Dubenį palaikykite apie 10 sekundžių ir apverskite – tortas išslys ant lėkštės.

Beatos virtuvė 40 laida