Gyvenimas

2018.08.28 23:20

Sotūs pietūs visai savaitei: lengvai paruošiamas ryžių ir vištienos pyragas

Gertrūda Stripeikytė, LRT.lt2018.08.28 23:20

Ruošiantis naujai darbo dienai planuoti būsimus pietus ir suktis virtuvėje mėgsta toli gražu ne visi, o ir suspėti kasdien pasigaminti naują patiekalą ne visuomet užtenka laiko. Nenorintiems kaskart pietauti restoranuose geriausia pietus iš anksto pasiruošti patiems. Net jei nemėgstate ar neturite laiko gaminti, nenusiminkite – išbandykite gardų ir lengvai paruošiamą ryžių ir vištienos pyragą, kurio užteks visos savaitės pietums.

Darbe atėjus pietų metui daugelis turi kelias galimybes – pietauti aplinkinėse kavinėse ar restoranuose, valgyti atsineštą maistą arba nepietauti visai. Pastarasis, žinoma, nerekomenduojamas, nes, norint susikaupti ir produktyviai dirbti, reikia energijos.

Tačiau ką daryti, jei laiko kasdien ruošti kitos dienos pietus turite mažai, o įkvėpimo stovėti prie puodų taip pat nėra? Geriausias būdas – pietus visai savaitei pasigaminti iš karto. Rekomenduojame išbandyti sotų ir ilgai puikų skonį išlaikantį sluoksniuotos tešlos, ryžių ir vištienos pyragą, kurio tikrai užteks visos savaitės pietums.

Produktai:

1 pakuotė šaldytos bemielės sluoksniuotos tešlos

100 gramų (1 pakelis) ryžių

300 gramų vištienos (kuo šviežesnės krūtinėlės arba šlaunelių mėsos)

1 indelis smulkintų konservuotų pomidorų

1 svogūnas

2 skiltelės česnako

1 raudonoji paprika

10 didelių pievagrybių

1 kiaušinis

100 gramų kietojo sūrio

Malta saldžioji paprika

Prieskoniniai čiobreliai

Druska, juodieji pipirai

Aliejus kepti

Paruošimo būdas

1. Prieš pradėdami gaminti, iš šaldiklio išimkite šaldytą tešlą. Kol ji atšils, pasūdytame vandenyje išvirkite ryžius, nedideliais gabalėliais susmulkinkite vištieną, papriką, pievagrybius, svogūną, česnako skilteles.

2. Aliejuje pakepinkite vištieną. Kai ji įgaus šviesią spalvą, į keptuvę suberkite visas daržoves ir kepkite, kol jos suminkštės (apie 7 minutes). Tuomet į keptuvę supilkite konservuotus pomidorus, pagardinkite prieskoniais – druska, pipirais, malta saldžiąja paprika ir čiobreliais. Paragaukite, ar netrūksta sūrumo.

3. Į keptuvę suberkite išvirtus ryžius, gerai išmaišykite ir patroškinkite dar kelias minutes. Baigus troškintis, leiskite pravėsti.

4. Kepimo formos dugną išklokite keliais lakštais tešlos taip, kad liktų bent trijų centimetrų aukščio kraštelis. Ant tešlos supilkite ryžių ir vištienos masę, ją tolygiai paskirstykite, ant viršaus berkite tarkuotą kietąjį sūrį ir užklokite likusiais tešlos lakštais taip, kad nesimatytų įdaro. Pyrago viršų subadykite šakute, ištepkite plaktu kiaušiniu ir pašaukite į 180 laipsnių orkaitę maždaug 25 minutėms arba kol pyragas įgaus auksinį atspalvį.

5. Ištraukę iš orkaitės, leiskite pyragui bent 10 minučių pastovėti kambario temperatūroje.

Gaminant pagal šį receptą išeis šešios didelės (arba 8 mažesnės) porcijos pyrago, kuris stovėdamas šaldytuve ilgai nepraras skonio ir šviežumo. Jei nevartojate mėsos, vietoje jos galite pyragą gaminti su sojų varške – tofu, taip pat galite naudoti kitas daržoves – pyragui tinka cukinija, baklažanas, morka, brokolis.