Gyvenimas

2018.08.24 12:12

Negalite pamiršti atostogų Graikijoje? Virtuvės šefas siūlo pasigaminti musaką

Jurgita Jasiūnienė, LRT.lt2018.08.24 12:12

Vieni mano, kad musaka – mėsos apkepas, sugalvotas arabų, kiti – kad jis atkeliavo iš Balkanų, bet graikiškas musakos variantas tikrai išskirtinis, portalui LRT.lt sako Peloponese esančio viešbučio „Aldemar Resorts“ vyriausiasis virtuvės šefas Ioannis Rodokanakis. „Pirmieji receptai siekia 1900 m., o juose siūloma gaminti musaką ir su žuvimi, mėsa ar daržovėmis“, – priduria I. Rodokanakis.

Šis musakos receptas, sako I. Rodokanakis, turėtų patikti ir tiems, kurie nemėgsta riebaus maisto, – cukinijos ir baklažanai kepami grilio keptuvėje su labai mažai aliejaus.

Musaka (8–10 porcijų)

Maltos mėsos padažas

500 g maltos jautienos
1 susmulkintas svogūnas
4 susmulkintos skiltelės česnako
400 g trintų pomidorų (šviežių arba konservuotų)
200 ml raudonojo vyno
2 lauro lapai
1 cinamono lazdelė
100 ml alyvuogių aliejaus
1 v. šaukštas pomidorų pastos
Druskos, pipirų

Gaminimas

1. Alyvuogių aliejų supilkite į didelį puodą, suberkite svogūnus ir česnakus. Kai jie gražiai apkeps, sudėkite maltą jautieną ir kepkite, kol išgaruos skystis.
2. Sudėkite pomidorų pastą ir virkite 2–3 min.
3. Supilkite vyną ir virkite, kol jis išgaruos.
4. Sumaišykite pomidorus, lauro lapus, cinamoną, druską ir pipirus. Virkite 30–40 min., kol padažas sutirštės.

Daržovės

3 vidutinio dydžio baklažanai, supjaustyti 1 cm storio juostelėmis
3 vidutinio dydžio cukinijos, supjaustytos 1 cm storio juostelėmis
5 didelės šviežios bulvės, supjaustytos 1 cm storio skiltelėmis
200 g fetos arba gravieros
Muskatai

Gaminimas

1. Į grilio keptuvę įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus. Pakepkite baklažanus ir cukinijas, kol suminkštės, ir atidėkite.
2. Puode su alyvuogių aliejumi virkite bulves, kol jos taps aukso spalvos. Atidėkite.

Bešamelio padažas

150 g sviesto
150 g miltų
1 litras pieno (3,5 proc.)
3 kiaušinių tryniai
100 g tarkuoto gravieros sūrio
Druska, pipirai, muskatai

Gaminimas

1. Į indą su ištirpintu sviestu suberkite miltus ir gerai išmaišykite.
2. Maišydami pamažu supilkite pieną.
3. Įmaišykite 50 g sūrio, druskos, pipirų, muskato ir sudėkite kiaušinių trynius.
4. Likusį sūrį pasilikite.

RitaE/Pixabay nuotr.

Musakos gaminimas

1. Į vidutinio dydžio (25x30 cm) indą suberkite bulves. Pabarstykite druska, pipirais, muskatais ir užtarkuokite sūrio.
2. Ant bulvių sudėkite baklažanus. Pabarstykite druska, pipirais, muskatais ir užtarkuokite sūrio.
3. Supilkite mėsos padažą.
4. Sudėkite cukinijas. Pabarstykite druska, pipirais, muskatais ir užtarkuokite sūrio.
5. Viską apliekite bešamelio padažu.
6. Kepkite 180 °C orkaitėje 45–60 min.
7. Musakai baigus kepti, dar palaukite 20–30 min. ir tada patiekite.