Bene žinomiausias įdarytų daržovių receptas – paprikos su faršu ir ryžiais, tačiau tai – tik viena iš daugybės patiekalo variacijų, rašoma pranešime spaudai. Tad norintiems paįvairinti savo meniu maisto ekspertė Vilma Juodkazienė pateikia keletą originalių įdarytų daržovių receptų bei apžvelgia jų kilmės istoriją.
Manoma, kad paprikų sėklos iš Pietų ar Centrinės Amerikos į Europą atkeliavo maždaug viduramžiais. Nors sunku pasakyti, kada ir kur tiksliai buvo pradėtos gaminti įdarytos paprikos, maisto ekspertės teigimu, geriausiai visiems žinomas šio patiekalo receptas minimas 1896 m. išleistoje Bostono receptų knygoje.
„Jei norite pasigaminti įdarytų paprikų pagal klasikinį receptą, šis – neabejotinai skirtas jums“, – sako prekybos tinklo IKI maisto ekspertė V. Juodkazienė.
Įdarytos paprikos pagal Bostono receptų knygą
Reikės:
6 žalių paprikų
100 g išvirtų ryžių
60 g iškepto faršo
40 g troškintų pomidorų
1 v. š. ištirpdyto sviesto
Šlakelio svogūno sulčių
Druskos ir pipirų
Gaminimas:
Nupjaukite viršutinę paprikos dalį ties koteliu. Pašalinę sėklas, paprikas pavirkite apie 10 min. Ištraukę iš verdančio vandens, palikite atvėsti.
Sumaišykite faršą, ryžius, troškintus pomidorus, sviestą, druską, pipirus ir šlakelį svogūnų sulčių. Sudėkite įdarą į paprikas. Įdarytas daržoves sudėkite į keptuvę, iki pusės įpilkite vandens ir troškinkite ant vidutinės ugnies maždaug apie 45 min.
Įdaryti pomidorai – Rytų virtuvės akcentas
Pomidorai taip pat dažnai naudojami ruošiant įdarytas daržoves. V. Juodkazienės teigimu, šis patiekalas labai populiarus Vidurio Rytuose.
„Turkijoje įdaryti pomidorai yra tradicinės virtuvės patiekalas. Taip pat jie populiarūs Irane ir Azerbaidžane. Čia, kaip ir Turkijoje, įdarui dažniausiai naudojama jautiena“, – sako specialistė.
Šių šalių receptai, anot maisto ekspertės, išsiskiria prieskonių gausa, dėl kurių patiekalai skleidžia labai išraiškingą aromatą.
„Cinamonas, petražolė, netgi mėta – tai tik dalis priedų, kurie sukuria išskirtinį patiekalų skonį“, – pastebi V. Juodkazienė.
Dennis Klein/Unsplash nuotr.
Turkišku būdu įdaryti pomidorai
Reikės:
6 v. š. alyvuogių aliejaus
1 didelio susmulkinto svogūno
1,25 puodelio trumpagrūdžių ryžių
Druskos ir maltų juodųjų pipirų
2 a. š. cukraus
3 v. š. kedro riešutų
3 v. š. džiovintų serbentų arba razinų
1 didelio susmulkinto pomidoro be odelės
1 a. š. cinamono
0,5 a. š. kvapiųjų pipirų
2 v. š. susmulkintų šviežių mėtų lapų
2 v. š. susmulkintų krapų
2 v. š. petražolių
Šiek tiek citrinos sulčių
24 vnt. nedidelių pomidorų
Gaminimas:
Keptuvėje įkaitinkite 3 šaukštus aliejaus ir kepkite smulkintus svogūnus, kol jie suminkštės. Suberkite ryžius ir pamaišykite. Įpilkite 500 ml vandens, suberkite druską, pipirus bei cukrų. Gerai išmaišykite ir troškinkite apie 20 min., kol ryžiai išvirs.
Įmaišykite kedro riešutus, džiovintus serbentus arba razinas, pomidorą, cinamoną, kvapiuosius pipirus, mėtas, krapus, petražoles, citrinos sultis ir likusį alyvuogių aliejų.
Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių. Nupjaukite pomidorų viršų, išimkite sėklytes ir minkštimą. Taip paruoštus pomidorus prikimškite įdaru. Įdarytus pomidorus sudėkite į plačią kepimo skardą ir pašaukite į įkaitintą orkaitę. Kepkite, kol pomidorai suminkštės (apie 15 min.).
Jei pastebėsite, kad pomidorai sukrito, nedelsdami ištraukite juos iš orkaitės. Atvėsusius pomidorus patiekite su česnakiniu jogurtu.
Įdaryti baklažanai – populiarūs ir Italijoje
Nors baklažanai labai populiarūs Turkijoje, ne mažiau šią daržovę mėgsta ir italai. Maisto ekspertė pastebi, kad įdarytų baklažanų receptas – dažnas patiekalas daugelyje vietinių restoranų.
„Daugelis tautų ruošia įdarytus baklažanus, lietuviai taip pat. Visgi, Vidurio Rytų šalys ir Italija itin puikiai ištobulino šių receptų variacijas. Įdaryti baklažanai Italijoje vadinami melanzane ripiene. Romoje baklažanai dažniausiai įdaromi mocarela, o Italijos pietuose – malta mėsa“, – pasakoja V. Juodkazienė.
Toa Heftiba/Unsplash nuotr.
Įdaryti baklažanai – itališkas receptas
Reikės:
2 vidutinio dydžio baklažanų
2 v. š. alyvuogių aliejaus
1 didelio svogūno
4 česnako galvučių
12 perpjautų vyšninių pomidorų
50 g žaliųjų alyvuogių be kauliukų
Saujos šviežių baziliko lapelių
125 g mocarelos
Saujos džiovinto batono trupinių
Gaminimas:
Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Susmulkinkite svogūną, česnaką, alyvuoges, baziliko lapelius, o mocarelą suplėšykite vieno kąsnio gabalėliais. Išilgai perpjaukite baklažanus, išskobkite, patepkite alyvuogių aliejumi bei lengvai pagardinkite druska. Taip paruoštus baklažanus sudėkite į kepimo skardą, uždenkite kepimo folija ir kepkite apie 20 minučių.
Kol kepa baklažanai, jų minkštimą susmulkinkite ir atidėkite į šalį. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite svogūnus ir kepkite juos tol, kol suminkštės. Tuomet sudėkite baklažano minkštimą ir kepkite toliau. Vėliau berkite česnaką ir vyšninius pomidorus bei kepkite dar apie keletą minučių. Įmaišykite alyvuoges, baziliką, mocarelą ir šiek tiek druskos.
Kai baklažanai jau bus suminkštėję, ištraukite juos iš orkaitės ir sumažinkite kaitrą iki 180 laipsnių. Į išskobtus baklažanus sudėkite įdarą, o viršų apibarstykite batono trupiniais. Kepkite 20 min., kol sūris išsilydys, o batono trupiniai apskrus. Patiekite su šviežiomis salotomis.