Gyvenimas

2018.07.26 16:00

Žmonių klaidos šeriant keturkojus: tarp kenksmingiausių produktų – kaulai

LRT TELEVIZIJOS laida „Labas rytas, Lietuva“, LRT.lt2018.07.26 16:00

Dažnas šunį auginantis šeimininkas savo keturkojo nevengia palepinti maistu, kurį valgo pats. Tačiau ne visi susimąsto, kad toks maistas gali būti ne tik nenaudingas, bet ir kenksmingas.

Dar nė metų neturintis Floydas, pasak jo šeimininkės Robertos, ėsti mėgsta viską ir visada. Tačiau į šuns šėrimą šeimininkai žiūri labai atsakingai. Todėl, pasak jų, žmonių maisto Floydas beveik negauna – ne tik dėl to, kad neįprastų prašyti prie stalo, bet ir kad augtų sveikas.

„Daugiausia valgo sausą maistą – su aviena ir ryžiais. Iš pradžių davėme kitokį maistą, bet kilo alergija, dabar pakeitėme. Ir dabar tą patį duodame, stengiamės nekaitalioti. Šiaip duodame riešutų sviesto, kaip desertą pasilepinti, nes labai mėgsta, o daugiau iš žmonių maisto tikrai nieko neduodame“, – sako Roberta.

Roberta pasakoja negreit supratusi, kaip šerti šunį.

„Galvoju, kad tas suvokimas nebūtų atėjęs, jei nebūčiau pradėjus savanoriauti su gyvūnais, gyvūnų prieglaudoje, ten atėjo atsakomybės jausmas, kad tu esi atsakingas už tą gyvybę. Kaip žmogus ir tu kartais nori traškučių, kartais vaisių, bet tu renki už šunį, tai gal geriau parinkti tą sveikesnį variantą“, – svarsto Floydo šeimininkė.

Pasak veterinarų, negaluojantys gyvūnai, kurių ligos priežastimi tampa netinkamas maistas – klinikų kasdienybė. Ypač daug apsinuodijusių augintinių atvežami po švenčių, Kalėdų ar Velykų. Kaip vienus kenksmingiausių produktų šunims, veterinarai išskiria saldumynus, vynuoges ar razinas, svogūnus, labai sūrius, keptus, rūkytus gaminius, net ir kaulus.

„Kaulai maistinės vertės praktiškai neturi. Jie yra tik dėl malonumo. Kaip ir daugelis dalykų, kuriuos darome dėl malonumo, turi antrą pusę. Tai yra sulaužyti dantys, skilę kaulai, kurie užkiša stemplę ir kažkur užstringa, ir kuriuos po to labai sudėtinga iš ten ištraukti, dažnai tenka operuoti chirurgiškai“, – sako veterinaras doc. dr. Jakovas Šengautas.

Daugiau apie tai – Gabrielės Grinkaitės reportaže.