Gyvenimas

2018.07.18 12:06

Prestižinis „Forbes“ apie Vilnių: užburiančius vaizdus papildė gurmaniškas maistas

LRT.lt2018.07.18 12:06

Vilniuje apsilankęs ir miestu susižavėjęs amerikietis Jimas Dobsonas pasaulyje garsaus leidinio „Forbes“ pasakojime teigia, kad Lietuva ir jos sostinė Vilnius turėtų atsidurti kiekvieno lankytinų vietų sąraše. Anot J. Dobsono, Vilnius sužavi dramatiška istorija, vyraujančia energija, nesikandžiojančiomis kainomis ir atsiveriančiomis galimybėmis.

Lietuva, kaip savo pasakojime rašo J. Dobsonas, buvo šalis, apie kurią jis nežinojo nieko. Todėl atvykti į ją ir apsilankyti sostinėje Vilniuje buvo nuotykis, padėjęs įsitikinti, kad tai šalis, kurią į savo lankytinų vietų sąrašą turėtų įtraukti kiekvienas.

Kaip straipsnyje teigia autorius, Lietuva dažniausiai minima kaip stotelė tarp kitų Baltijos šalių, kartu aplankant Latviją ir Estiją. „Aš pasirinkau ištyrinėti Vilnių, Lietuvos sostinę ir didžiausią šalies miestą. Siekiant gerai suvokti Lietuvą, jos istoriją ir žmones, reikia čia pasisvečiuoti ilgiau nei įprastai“, – rašo J. Dobsonas.

J. Dobsonas pasakoja apsistojęs žymiajame viešbutyje „Kempinski Hotel Cathedral Square“: „Kur dar galima pamatyti įspūdingą vaizdą į neoklasikinę Vilniaus arkikatedrą, jos varpinę ir toliau matomą Gedimino pilies bokštą iš viešbutyje esančios vonios? Pro šio viešbučio langus galima stebėti galybę senamiesčio panoramų su nuostabiais saulėlydžiais, kas vakarą puošiančiais jūsų vakarienę.“

BNS nuotr.

Kaip savo pasakojime tikina J. Dobsonas, prieš tyrinėjant Vilnių yra svarbu susipažinti su jo dramatiška istorija. „Šis miestas turi itin įdomią istoriją. Įkurtas kunigaikščio Gedimino 1323 m., miestas traukė žydų ir vokiečių prekeivius, per daug metų tapo prieglobsčiu žmonėms, bėgantiems nuo religinių persekiojimų. Prieš Antrąjį pasaulinį karą Vilnius buvo vienas didžiausių žydų centrų Europoje. Napoleonas šį miestą netgi vadino Šiaurės Jeruzale“, – rašo J. Dobsonas.

„Savo trumpai viešnagei pasistengiau susipakuoti kiek įmanoma daugiau daiktų ir paprašiau bene geriausios miesto gidės Linos Dusevičienės aprodyti man įdomiausius ir gražiausius į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą įtraukto senamiesčio kampelius. Ne vieną valandą klajojome siauromis gatvelėmis, atradome nedidukes pasislėpusias parduotuvėles ir vienoje kavinukėje paragavome vietos deserto – šakočio“, – sako J. Dobsonas.

Vėliau jis su bičiuliais užsuko į Vilniaus universitete esantį Šv. Jonų bažnyčios bokštą pažiūrėti įspūdingos miesto panoramos.

Anot J. Dobsono, Vilniuje tvyro tam tikra simbiozė: jaunatviškas menas puikiai dera su istorija ir daugybę amžių menančia architektūra. Unikali energija išjudina šį paprastai snaudžiantį miestą ir atsargiai į atvykėlius reaguojančius gyventojus. Vis dėlto lietuviai – svetinga tauta, kupina kūrybiškumo, teigia rašinio autorius.

Neįprastos kavinukės, viduramžių bažnyčios ar tiesiog pasivaikščiojimas po miestą, pripildytą vokiškos gotikos, itališko baroko ar prancūziškos klasicizmo architektūros ir rusų ortodoksų kupolų, sužadina jausmus. Čia buvo filmuojama BBC „Karas ir taika“ bei Danielio Creigo „Pasipriešinimas“, tad nenuostabu, kad miestu susidomi vis daugiau filmų kūrėjų. Kur bepasisuktum, pasak J. Dobsono, visur puikus fonas, tinkamas net ir Holivudo juostai. 

Savo kelionę turistų grupelė baigė apsilankymu Šv. Onos bažnyčioje, įsitaisiusioje beveik ant Vilnelės kranto, šalia Užupio.

BNS nuotr.

Autorius Užupį apibūdina kaip bohemišką vietos menininkų rajoną, kur daugybė galerijų, meno dirbtuvių, o pats menas gali būti eksponuojamas net ir ant tilto akmenų.

„Keistas tas likimas. Būtent šiame rajone pamačiau būrelį žmonių, lūkuriuojančių atvykstančio Dalai Lamos. Kas galėjo patikėti, kad išmaišius tiek pasaulio kraštų, viešėjus Indijoje, Dalai Lamą sutiksiu būtent Lietuvoje? Tai jau ne pirmas jo apsilankymas Lietuvoje ir, kiek žinau, Vilnius visada buvo vienas mėgstamiausių jo miestų“, – sako J. Dobsonas.

Kaip pats pasakoja, ypatingą susitikimą su dvasiniu lyderiu J. Dobsonas nutarė paminėti pietumis „Pacai“ viešbutyje, kuris, jo manymu, yra šiuolaikiškas šedevras, tikrai sudominsiantis mados ir pramogų pasaulio atstovus iš užsienio.

„Tai pirmasis tokio dizaino viešbutis Baltijos šalyse, įsirengęs barko laikus menančiame pastate, kuriame kažkada gyveno didikai. Jo sienos tiesiog prisigėrusios istorijos: čia viešėjo caras Petras I, Prancūzijos imperatorius Napoleonas, rusų imperatorius Aleksandras I ir Lenkijos karalius“, – sako J. Dobsonas.

Jis pastebi, kad remonto metu viešbutyje buvo atidengti paslėpti laiptai, senovinės sienos ir įspūdingos freskos. Visa tai išliko dabartiniame penkių aukštų viešbučio dizaine.

Vakarienei keliautojas pasirinko „Erklio namą“, kuriame yra didelis lietuviškos virtuvės patiekalų pasirinkimas. Daugeliui jų virtuvės šefas Tomas Rimydis suteikė šiuolaikiško prieskonio. Šešių patiekalų vakarienė pasižymi sezoninių produktų pasirinkimu ir labai estetišku pateikimu.

Pixabay nuotr.

Beje, pastebi J. Donsonas, Lietuvoje kainos išties nesikandžioja, net ir aukštos klasės restoranuose patiekiami gurmaniški patiekalai parduodami už priimtinas kainas.

Paskutinę kelionės dieną svečias iš užsienio norėjo pamatyti sostinės apylinkes, galbūt pamatyti gamtos vaizdus, plytinčius laukus ir išbandyti jaunimui patraukliais, galbūt kiek ekstremalesnes pramogas. Todėl paskutinę dieną jis praleido netoli Trakų esančiame pramogų ir poilsio komplekse „Esperanza Resort & Spa“.

„Pasijutau taip, tarsi būčiau Aliaskoje. Viešbutis įsikūręs prie ežero ir apsuptas spygliuočių miškais. Užburiančius vaizdus papildo puikus maistas ir spa procedūros. Kai kurios jų – unikalios ir labiausiai futuristinės, kokias tik teko matyti: nuo aparato „Cloud 9“, primenančio du vieną virš kito plūduriuojančius debesis, ypatingos masažinės lovos „Amfibija“ iki karšto smėlio masažo lovos ar horizontalaus dušo“, – įspūdžiais dalijasi sostinėje viešėjęs J. Donsonas. Žinoma, svečias nepraleido progos pamatyti Trakų pilį ir paplaukioti Galvės ežere.

BNS nuotr.

J. Donsonas kelionę baigė ypatinga pramoga – skrydžiu oro balionu drauge su atlikėju Jurgiu Didžiuliu. Po tokios pramogos jie kartu pavakarieniavo „Sweet Root“ restorane. Svečias negailėjo komplimentų virtuvės šefui Justinui Misiui, o „Sweet Root“ pavadino eksperimentiniu restoranu, kuriame norisi būti valandų valandas.

„Nuostabi vakarienė ir skambanti Jurgio muzika – puikiausias būdas atsisveikinti su nuostabia šalimi, kuri nuolat keičiasi ir yra atvira naujoms galimybėms“, – sako J. Donsonas.