Gyvenimas

2018.04.04 18:15

Ką daryti, jei vis dar turite šventinių vaišių likučių?

LRT TELEVIZIJOS laida „Laba diena, Lietuva“, LRT TELEVIZIJOS laida „Labas rytas, Lietuva“, LRT.lt2018.04.04 18:15

Per šventes, kaip įprasta, padaugėja besikreipiančių į medikus dėl apsinuodijimo maistu. Tačiau Santaros klinikų infekcinių ligų gydytoja Audronė Marcinkutė įspėja ir tuos, kurie vis dar turi šventinių vaišių likučių – juos vartoti reikėtų labai atsargiai.

„Pagrindinis sveikatos principas būtų pasigaminti tai dienai. Bet šventėms niekas negamina tai dienai. Maisto saugojimas šaldytuve iki 3 parų 4 laipsnių buitinio šaldytuvo temperatūrinėse sąlygose medicininiu požiūriu yra saugus. Bet ilgai ant stalo stovėjęs maistas, sakykime, mėsos produktai, kepti, apkepti produktai, gali būti nesaugūs ir sukelti žarnyno sutrikimų“, – sako gydytoja.

Pasak medikės, geriau termiškai apdoroti likusį maistą – pavyzdžiui įdėti į mikrobangų krosnelę 3–4 minutėms (2 minutės pakankamai nesunaikina mikrobų).

Infekcinių ligų gydytoja atkreipia dėmesį, kad karšto rūkymo žuvį suvalgyti turime per 24–48 valandas, vakuumuotą mėsą per ilgesnį laikotarpį, bet šis maistas turėtų būti saugomas šaldytuve.

Išsamiau – įraše.