Gyvenimas

2018.03.31 22:00

Varėnos krašto kaimuose dar išliko dzūkiškos Velykų tradicijos

LRT TV naujienų tarnyba, LRT.lt2018.03.31 22:00

Didysis šeštadienis – paskutinė pasiruošimo Velykoms diena – marginami kiaušiniai, kepami naminiai pyragai.

Dzūkės Lina Černiauskienė ir jos motina Zofija Stanionytė duonkepę krosnį įkūrė ankstų rytą. Pirmiausia pašovė kepti netikrą zuikį, be kurio neįsivaizduojamos Velykos.

Tradiciškai dzūkai Velykoms dar turėdavo raugintų grybų, slėgė karkas, kepė kumpį. Pasak dzūkių, Velykų tradicijos Varėnos krašto kaimuose dar išlikusios.

Dzūkai ir Vilniaus kraštas ilgiausiai išlaikė paprotį į bažnyčią neštis pašventinti valgių ir vandens, šventindavo ir kiaušinius. Jų margindavo daug, kad užtektų ir saviems, ir užklydusiems lalauninkams.

Tarpukariu Dzūkijoje margučiais puošdavo Velykų eglutę, tačiau ši tradicija dabar jau išnykusi.

Kaip šventėms ruošiasi tradicijos besilaikantys dzūkai – Rūtos Lankininkaitės reportaže.

Mums svarbus tikslumas ir sklandi tekstų kalba. Jei pastebėjote klaidų, praneškite portalas@lrt.lt.