Gyvenimas

2018.04.04 06:54

Paaiškino, kas atsitinka, kai pritrūksta gyvybiškai svarbaus vitamino

LRT TELEVIZIJOS laida „Klauskite daktaro“, LRT.lt2018.04.04 06:54

Vitamino B12 stoka turi rimtų padarinių nervų sistemai, sukelia mažakraujystę, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Tačiau gerai tai, pastebi jis, kad šio gyvybiškai svarbaus vitamino atsargas organizme papildyti nėra itin sudėtinga.

Jei pastebite, kad suprastėjo atmintis, jaučiate oro trūkumą, kamuoja liūdesys, depresija, oda pablyškusi, paburkęs liežuvis, dilgčioja ar tirpsta galūnės, dažnai jaučiatės pavargę, jaučiate nerimą, būna, kad vaizdas akyse susilieja, dažnai keičiasi jūsų emocijos, jaučiate silpnumą kojose, gali būti, kad jums stinga gyvybiškai svarbaus vitamino B12, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ vardija A. Unikauskas.

„Šio vitamino trūkumas turi rimtų padarinių nervų sistemai, sukelia mažakraujystę“, – pabrėžia jis.

Priežastys, vardija profesorius, kodėl ima trūkti vitamino B12, gali būti kelios: labai mažas skrandžio sulčių rūgštingumas, blogas žarnyno darbas, nesubalansuota veganiška ar vegetariška mityba.

„Pagrindinė priežastis – mažas skrandžio rūgštingumas. Jei pasireiškia gastroezofaginis refliuksas, kaupiasi dujos, pučia pilvą, viduriuojate, vadinasi, virškinimui ir vitamino B12 pasisavinimui rūgšties skrandyje nepakanka (trūksta vidinio Kastlio faktoriaus)“, – aiškina A. Unikauskas.

Be to, priduria jis, B12 įsisavinimą lėtina uždegimai žarnose, žarnyne vyraujančios blogosios bakerijos arba alergija tam tikram maistui.

Ir trečia priežastis, sako medikas, – vegetariška arba veganiška mityba, todėl taip maitinantis neretai tenka vartoti vitamino B12 papildus.

„Jei skrandžio rūgštingumas mažas, su vandeniu vartokite obuolių actą. Aiškios taisyklės, kiek jo vartoti, nėra, bet dažniausia rekomendacija – 2 arbatiniai šaukšteliai 250 ml stiklinėje vandens“, – pataria A. Unikauskas.

Taip pat, vardija jis, pasisavinti vitaminą B12 padeda kefyras, jogurtas, rauginti kopūstai, kepenys, lašiša, tunas, silkė, mėsos ir pieno produktai (pienas ir sūris).

Plačiau – laidos „Klauskite daktaro“ įraše.

Paieškos rezultatai

20180218

Įkelk naujieną

Nuotraukos
Nuotraukos
Kelkite nuotraukas tiesiai iš kompiuterio arba spauskite pridėti nuotrauką/as
Nuorodos į audiovizualinę informaciją
Autorius