Gyvenimas

2018.01.28 23:50

V. Radzevičius – apie didžiausią „kontrabandą“: repetuotas pasiaiškinimas ir kvapas lagamine

LRT TELEVIZIJOS laida „Stilius“, LRT.lt2018.01.28 23:50

Žurnalistas, keliautojas, o dabar – ir rašytojas Vytaras Radzevičius, lankydamasis daugybėje kraštų, ne tik ragauja svečių šalių patiekalus, bet ir vietiniams gamina lietuviškus. Užsieniečius jis jau stebino improvizuotomis sąlygomis keptu šakočiu, nors anksčiau šio patiekalo net gimtinėje niekada nebuvo gaminęs, bet labiausiai keliautojui įsiminė japonams ruošti vėdarai.

Tolimoje Rytų šalyje vėdarus vietiniams V. Radzevičius pristatė kaip bulvių sušius, o produktus jiems gabeno iš Lietuvos. Tiesa, būtent japonams neįprastų produktų įsivežimas į šalį keliautojui ir pasirodė sunkiausia sumanymo dalis.

„Vežiausi vakuume įpakuotas kiaulių žarnas, lietuvišką grietinę, džiovintus grybus, kas yra didžiulis ir brangiai kainuojantis delikatesas Japonijoje, taip pat – silkę, nes prieš vėdarus norėjau pavaišinti juos silkės užkandžiais. Vietoje pirkau tik bulves ir svogūnus“, – prisiminimais apie labiausiai įsiminusį pasiruošimą vaišėms dalijasi V. Radzevičius.

Juokdamasis žurnalistas vadina tai pačiu kontrabandiškiausiu vežimu ir neslepia mąstęs, kaip reikėtų pasiaiškinti Japonijos oro uosto darbuotojams. „Galvojau, kas būtų, jei Tokijo oro uoste mane nuvestų į muitinę ir paprašytų atidaryti lagaminą. Aš jį atidarau, o viduje – vakuume supakuotos žarnos. Kaip man jiems paaiškinti, kas tai, jei jie visiškai nekalba angliškai?

O juokingiausia tai, kad vienas paketas įtrūko nuo slėgio skirtumų, tad lagamine buvo puikus kvapas. Bet kažkaip pasisekė, manęs netikrino, ir ingredientus prasivežiau sėkmingai“, – šypsosi V. Radzevičius.

Plačiau – LRT TELEVIZIJOS laidos „Stilius“ reportaže.