Gyvenimas

2022.01.14 11:38

Morkos – ne tik sriuboms ar troškiniams: pasigaminkite kvapnų pyragą su kokosų miltais

LRT.lt2022.01.14 11:38

Morkos – nebrangi daržovė, kurią prekybos centruose galima rasti ištisus metus. Gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės teigimu, renkantis savo lėkštės turinį, į lokaliai užaugintus produktus reikėtų atkreipti dėmesį ne tik dėl šviežumo kriterijaus, bet ir dėl naudos sveikatai. Morkos – puikus skaidulų ir beta karotino šaltinis, todėl įvairiais pavidalais jos turėtų rasti vietą kasdieniame žmogaus mitybos racione, rašoma prekybos tinklo „Rimi“ pranešime žiniasklaidai.

Nors morkų derlius nuimamas dar rudenį, tačiau ši daržovė džiugina ir žiemos laikotarpiu. Anot dr. E. Gavelienės, morkos įvairiais pavidalais turėtų atsidurti žmogaus mitybos racione. Be to, tai – nepamainomas skaidulų, beta karoteno, vitamino K1, kalio ir eilės antioksidantų šaltinis.

„Morkas galima vartoti tiek žalias, termiškai neapdorotas, pavyzdžiui, sulčių ar šviežių salotų pavidalu, tiek keptas ir troškintas, jomis paskaninant sriubas, troškinius, įvairius kepinius bei kitus patiekalus. Visgi, daug svarbiau ne tai, kaip gausiai šią daržovę galime panaudoti virtuvėje, bet kokią maistinę naudą ji turi. Morkos, kaip ir kitos oranžinės spalvos daržovės, yra nepamainomas vitamino K ir beta karoteno – vitamino A pirmtako – šaltinis. Pastaroji medžiaga ypač svarbi žmogaus regai. Morkose taip pat gausu skaidulų ir įvairių mikroelementų – kalio, kalcio“, – maistinę naudą vardija gydytoja.

Kadangi morkose gausu riebaluose tirpių vitaminų dažnai susiduriama su mitu, jog ruošiant jų salotas būtina jas šiek tiek apšlakstyti alyvuogių aliejumi, kad morkose esantys vitaminai greičiau išsiskirtų. Vis dėlto, specialistė su šiuo teiginiu nesutinka.

„Mitas, kad į morkų salotas būtina įpilti šiek tiek aliejaus, yra gajus. Iš vienos pusės tame yra tiesos, nes riebaluose tirpių vitaminų įsisavinimui reikia riebalų. Iš kitos pusės – dienos metu mes ir taip valgome maistą, kuriame yra riebalų, tad reikiamą jų kiekį, kuris padeda įsisavinti ir morkose esančius vitaminus, natūraliai gauname su kitais maisto produktais. Todėl papildomai pilti aliejaus ant morkų salotų išties nėra būtinybės. Žinoma, kokybiško alyvuogių aliejaus šlakelis tikrai nepakenks ir morkų salotoms puikiai tiks“, – sako E. Gavelienė.

Ji priduria, kad morkas svarbu į mitybos racioną įtraukti tiek suaugusiems, tiek vaikams. „Juostelėmis pjaustytas morkas galima valgyti kaip greitą ir maistingą užkandį. Šią daržovę tėvai gali įdėti į vaikų priešpiečių ar pavakarių dėžutę“, – patarimais dalijasi gydytoja dietologė.

Prekybos tinklo vaisių ir daržovių pirkimų direktorė Olgos Suchočeva dalijasi ir keletu patarimų, kurie padės ilgiau išlaikyti skanias ir šviežias morkas namuose: „Morkas geriausia laikyti sausoje, tamsesnėje vietoje, pavyzdžiui, rūsyje, kad jos ilgiau nevystų. Jei rūsio neturite – galite jas laikyti ir tamsesnėje spintelėje ar šaldytuve. Tokiu atveju morkų reikėtų neplauti ir laikyti jas sandariame, užsegamame arba vakuuminiame maišelyje. Saugojimas maišelyje leidžia kontroliuoti drėgmę ir morkoms neišsausėti. Taip laikomos morkos šviežios ir tinkamos gali išsilaikyti net iki 3 ar 4 savaičių.“

Morkų pyragas su kokosų miltais

Pyragui reikės:

120 g kokosų miltų

1 šaukštelio kepimo miltelių

1 šaukšto cinamono

2 šaukštelių druskos

10 didelių kiaušinių

5 vnt. (300 g) morkų

200 ml klevų sirupo

1 šaukšto vanilinio cukraus

1 stiklinės kokosų aliejaus

Kremui reikės:

500 g tepamojo varškės sūrio

130 g cukraus pudros

1 stiklinės graikinių riešutų

Gaminimo eiga:

1. Dubenyje sumaišykite kokosų miltus, kepimo miltelius, cinamoną ir druską.

2. Kitame dubenyje gerai išplakite kiaušinius, sudėkite tarkuotas morkas, supilkite klevų sirupą, kokosų aliejų ir suberkite vanilinį cukrų. Išmaišykite. Po truputį suberkite miltus, kepimo miltelius, cinamoną. Užmaišykite tešlą.

3. Dvi 22 cm skersmens kepimo formas išklokite kepimo popieriumi. Padalykite tešlą į 2 lygias dalis ir supilkite į kepimo formas.

4. Kepkite 180 °C orkaitėje apie 35 minutes. Iškeptus biskvitus palikite atvėsti.

5. Pasigaminkite kremą. Dubenyje išsukite tepamąjį varškės sūrį, cukraus pudrą. Pridėkite kapotų graikinių riešutų.

6. Imkite vieną biskvitą, tepkite pagaminto kremo, dėkite antrą biskvitą, vėl tepkite kremo. Pyragą papuoškite kapotais graikiniais riešutais, čiobreliais arba mėtomis.

Mums svarbus tikslumas ir sklandi tekstų kalba. Jei pastebėjote klaidų, praneškite portalas@lrt.lt