Gyvenimas

2021.10.26 14:39

Juoda sriuba, velniški kiaušiniai ir ypatingai ruošta žuvis – garsių Lietuvos šefų idėjos Helovinui

LRT.lt2021.10.26 14:39

Labai aišku, ką gaminti, pavyzdžiui, Kalėdų, Velykų, gimtadienio vaišėms arba Užgavėnėms. O kas valgoma per Heloviną? Įkvėpimo ieškome vienų Lietuvos šefų virtuvėse, rašoma „Virtuvės mitų griovėjų“ pranešime žiniasklaidai.

Įvairiuose šaltiniuose galima rasti, kad tradicinis Helovino skanėstas yra karamelėje mirkyti obuoliai, Airijoje kepama Bambraka – pyragas su razinomis, o Amerikoje viešpatauja moliūgas: karšti, šalti patiekalai su moliūgais, moliūgų saldainiai ir pan.

Lietuviai neturi gilių Helovino tradicijų, bet gal ir gerai – esame laisvi kurti jas čia ir dabar, improvizuoti ir valgyti tai, ką mėgstame labiausiai.

Kuo Helovino proga vaišintų daugelio tarptautinių kulinarinių konkursų laureatė ir nugalėtoja, buvusi garsiausių Lietuvos restoranų virtuvės šefė, kulinarinių knygų bendraautorė Honorata Lyndo, restoranų „Monai“ ir „MOMO grill“ įkūrėjas ir vyriausiasis šefas Vytautas Samavičius ir 12 kulinarinių knygų autorius, kulinarinių televizijos laidų vedėjas, virtuvės šefas Alfas Ivanauskas?

„Velniški kiaušiniai“ pagal Honoratą Lyndo

Kiaušinis yra tokios plačios reikšmės simbolis, kad tikrai tinka ne tik Velykoms. O įdarytas kiaušinis yra toks mėgstamas patiekalas, kad tikrai nudžiugins švenčiančius Heloviną. Tik įdarykite juos… velniškai.

„Velniškiems kiaušiniams“ pagaminti reikia:

30–50 g džiovintų baravykų arba grybų mišinio

1 svogūno

Žiupsnelio cukraus

Žiupsnelio druskos

Žiupsnelio maltų juodųjų pipirų

Aliejaus (kepimui)

8 kietai virtų kiaušinių

1–2 šaukštų majonezo (galite pasigaminti ir patys)

Daržinio builio ar kitų žolelių, daigų (patiekimui)

1. Užmerkite grybus maždaug 6–8 val., tada juos nuplaukite ir susmulkinkite.

2. Keptuvėje ant aliejaus pakepinkite pjaustytą svogūną, apibarstykite cukrumi. Dėkite grybus, pagardinkite druska ir pipirais.

3. Leiskite pravėsti ir susmulkinkite iki vientisos masės su virtuviniu kombainu.

4. Kiaušinius perpjaukite išilgai pusiau bei išimkite trynius.

5. Trynius, du kiaušinius ir majonezą sutrinkite su kombainu. Sudėkite į konditerinį maišelį. Paruoštu grybų įdaru užpildykite kiaušinių baltymus. Ant viršaus išspauskite kiaušinių masės.

6. Papuošti galite tiesiog užbarstę raudonosios paprikos prieskonių – tai bus klasikinis variantas. Arba dekoruokite daigais bei žolelėmis.

Helovino starkis pagal Vytautą Samavičių

Pagal Vytautą Samavičių kepta, moliūgų, morkų ir burokėlių padažu aplieta, petražolėmis kvepianti ir su keptomis bulvėmis patiekta žuvis – šis patiekalas rimtai pretenduoja tapti šiurpnakčio favoritu, nes skonis jaukia pavers net didžiausią tamsą.

Helovino starkiui pagaminti reikia:

2 asm.

300 g starkio filė

3 vidutinio dydžio bulvių

400 g sviestinio moliūgo

150 g virtų burokėlių

1 vidutinio dydžio morkos

30 g balzaminio acto

15 g moliūgų sėklų

50 g burokėlių sulčių

60 g sviesto

6 g petražolių

1. Bulves supjaustykite kubeliais ir virkite pasūdytame vandenyje 5 minutes. Nukoštas bulves atvėsinkite šaltame vandenyje.

2. Supjaustykite sviestinį moliūgą ir morkas kubeliais, viską kartu pakepinkite keptuvėje ant aliejaus, kol lengvai suminkštės ir taps lengvai traškūs.

3. Burokėlius taip pat supjaustykite kubeliais ir pakepinkite ant keptuvės, įdėkite šiek tiek druskos ir pipirų, supilkite balzaminį actą.

4. Į įkaitintą keptuvę pilkite aliejų ir dėkite apvirtas bulves, kepkite, kol įgaus gelsvą spalvą. Į tą pačią keptuvę sudėkite keptas morkas ir moliūgą, įberkite moliūgų sėklų ir kapotų petražolių.

5. Nuimkite keptuvę nuo viryklės ir įdėkite 20 g sviesto. Įberkite druskos ir pipirų.

6. Kitoje keptuvėje kepkite starkio filė apie 5 min. ant aliejaus, įberkite druskos ir pipirų. Baigiant kepti įdėkite 20 g sviesto.

7. Išimkite žuvį iš keptuvės ir į tą pačią keptuvę supilkite burokėlių sultis, pavirkite apie 5 minutes, kol burokėlių sultys sutirštės, tuomet įdėkite 20 g sviesto. Padažą pagardinkite druska ir pipirais.

8. Garnyrą dėkite į lėkštę, ant viršaus – keptą starkio filė ir supilkite padažą iš keptuvės.

Juoda moliūgų sriuba pagal Alfą

Kulinarių triukų meistras Alfas Ivanauskas klasikinę moliūgų sriubą siūlo paversti juodai skania juoda šiurpnakčio sriuba.

700 g nuvalyto moliūgo

2–3 valgomųjų svogūnėlių

1 šaukšto sviesto

1 šaukštelio rudojo cukraus

300 ml daržovių sultinio

Žiupsnelio tarkuoto imbiero

Žiupsnelio tarkuoto muskato riešuto

250 ml grietinėlės

5 šaukštų sepijų rašalo

Žiupsnelio cinamono

Šlakelio citrinos sulčių

1 muskato riešuto

Žiupsnelio druskos

Žiupsnelio juodųjų pipirų

1. Moliūgą supjaustykite nedideliais gabaliukais, taip pat supjaustykite svogūnėlius. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite svogūnėlius, užberkite cukraus ir pakepkite, kol svogūnėliai suminkštės.

2. Sudėkite moliūgą ir lengvai apkepkite, įpilkite sultinio ir užvirkite, paskui sumažinkite kaitrą. Suberkite tarkuotą imbierą ir muskato riešutą.

3. Pagal skonį pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais. Uždenkite ir virkite 5 min. Supilkite grietinėlę, užvirinkite ir trintuvu sutrinkite sriubą, kad pasidarytų tiršta masė. Sriubą dar galite pertrinti per tankų sietelį.

4. Stiklinę sriubos atidėkite, o likusią sumaišykite su sepijų rašalu, cinamonu, citrinos sultimis, įtarkuokite muskato riešuto ir maišant ją užvirkite. Serviruodami į dubenį supilkite sriubą su sepijų rašalu, tada šiek tiek paprastos sriubos ir kelis kartus pamaišykite, taip išgausite įdomius raštus.

PATARIMAS: į šią sriubą galite papildomai įdėti vištienos, žuvies arba krevečių.

Mums svarbus tikslumas ir sklandi tekstų kalba. Jei pastebėjote klaidų, praneškite portalas@lrt.lt