Gyvenimas

2021.09.18 19:28

Nijolė Narmontaitė kviečia į virtuvę – baravykų sriubos, grybų pyrago ir rudmėsių ruošimo žiemai receptai

LRT.lt2021.09.18 19:28

Mėgstantiems grybus – aktorės Nijolės Narmontaitės patarimai iš jos naujausios knygos „Aktoriai ir(gi) skanėdos“, kurioje susilieja atsiminimai apie teatro užkulisius ir geriausių jos patiekalų receptai. N. Narmontaitė dalijasi baravykų sriubos, grybų pyrago ir rudmėsių ruošimo žiemai receptais.

Baravykų sriuba „Miško pasaka“

Reikės:

1 kg sūdytų arba šaldytų baravykų (gali būti ir mišrūs grybai ar baravykų kotai), saujos džiovintų baravykų kepurėlių, vištienos sultinio, 2 svogūnų, 4 skiltelių česnako, saujelės šviežių bazilikų, po žiupsnelį juodųjų ir kvapiųjų pipirų, po žiupsnelį džiovintų dašių arba čiobrelių, juozažolių, druskos pagal skonį, 0,5 stiklinės grietinėlės, 3 laurų lapų.

Gaminu: išverdu vištienos sultinį su žolelėmis, laurų lapais (druskos pagal skonį). Išgriebiu mėsą, laurų lapus. Į sultinį suberiu pakepintus svogūnus, česnakus, grybus (išskyrus džiovintas baravykų galvutes). Sutrinu elektriniu maišytuvu. Prieš baigiant virti supilu grietinėlę. Sriubą papuošiu bazilikų lapeliais ir apvirtomis baravykų kepurėlėmis.

Labai mėgstu, kad sriuba būtų tiršta, todėl negailiu grybų (nededu nei bulvių, nei miltų).

Pyragas „Grybų karas“

Reikės:

5 lakštų šaldytos bemielės tešlos (4 – skardai iškloti, 1 – pyragui juostelėmis papuošti), 650–700 g grybų (tinka švieži, šaldyti, konservuoti), geros saujos džiovintų apvirtų baravykų, 2 (200 g) svogūnų, 1 poro, 5 skiltelių česnako, 2 (150–170 g) morkų, 100 g sviesto, 2 šaukštų grietinės, 3 kiaušinių, 100 g kietojo sūrio (puikiai tinka „Džiugas“), po žiupsnelį džiovintų salierų, petražolių, po žiupsnelį druskos, maltų juodųjų ir kvapiųjų pipirų, muskato.

Gaminu: kepu 34 × 20 cm dydžio skardoje. Smulkiai supjaustytus svogūnus, porus, česnakus, grybus ir burokine tarka sutarkuotas morkas apkepinu svieste su druska, pipirais, muskatu, salierais, petražolėmis (jei per sausa, įpilu truputį aliejaus). Į atvėsusią masę įmaišau grietinę, išplaktus kiaušinius, sutarkuotą sūrį.

Išimtus iš šaldiklio tešlos lakštus palaikau 10–15 min., kad atšiltų. Kiek pakočioju ir 4 lakštais iškloju aliejumi pateptą skardą (turi dengti ir šonus). Sukrečiu į ją grybų ir daržovių mišinį. Vieną lakštą pakočiojusi supjaustau juostelėmis ir papuošiu pyragą. Šakute apspaudžiu pyrago kraštus (kad kraštai būtų gražūs). Kepu 180 °C temperatūros orkaitėje apie 1 val.

Galima dėti sluoksnį tešlos, sluoksnį grybų, sluoksnį tešlos, sluoksnį grybų.

Rudmėsės žiemai

Nuvalius grybus reikia nuplauti ir pasūdžius palikti per naktį. Tada imu molinę puodynę ar didelį stiklainį – dugną iškloju krienų, serbentų, vyšnių lapais, pripjaustau česnako, pabarstau dar druska ir pipirais, pridedu krapų žiedynų. Sluoksnis grybų, sluoksnis lapų, druskos, česnakų. Suslegiu akmeniu, uždengiu marle ir laikau šaltai pusantro mėnesio. Nuostabus skonis.

Mums svarbus tikslumas ir sklandi tekstų kalba. Jei pastebėjote klaidų, praneškite portalas@lrt.lt