Gyvenimas

2021.08.20 21:21

Prisiminkite 10 visų laikų populiariausių „Beatos virtuvės“ receptų

LRT.lt2021.08.20 21:21

Kaip ir grožio industrijoje ar, pavyzdžiui, architektūroje, taip ir kulinarijoje vyrauja mados. LRT TELEVIZIJOS eteryje jas nuo 2017 m. diktuoja laidos „Beatos virtuvė“ kūrėja ir vedėja Beata Nicholson.

Per šiuos metus jai pavyko sukelti visą Lietuvą užliejusią cinamoninių bandelių bangą, į savo laidą pasidalyti firminiais receptais pakviesti dešimtis Lietuvos garsenybių ir pristatyti krūvą abejingų nepalikusių receptų, kuriuos išbandė ir virtuvės naujokai, ir užkietėję šeimininkai bei šeimininkės.

Jūsų dėmesiui – 10 archyvinių nuo 2017 m. transliuojamos LRT TELEVIZIJOS laidos „Beatos virtuvė“ įrašų, sulaukusių daugiausia žiūrovų peržiūrų LRT mediatekoje.

Portalas LRT.lt pradeda publikacijų ciklą, kuriame – LRT TELEVIZIJOS kulinarinių laidų archyvų lobiai. Kviečiame prisiminti labiausiai žiūrovus sudominusius receptus, pasižvalgyti po garsių žmonių virtuves ir išgirsti istorijas, kurios pasigirsta laidų herojams užsirišus prijuostę ar susėdus prie bendro stalo.

1. Vištienos suktinukai paprikos laiveliuose su meksikietiškais ryžiais. Laidos viešnia – Nemira Pumprickaitė

4–6 porcijoms reikės:

500 g vištų arba kalakutų krūtinėlės,

3–4 šaukštų minkštos fetos,

2–3 šaukštų grietinės ar jogurto,

1 batato,

1 cukinijos,

2–3 pomidorų,

4 paprikų,

alyvuogių aliejaus pašlakstyti,

žalumynų: bazilikų, krapų, petražolių,

kelių šakelių čiobrelių,

druskos, pipirų.

Meksikietiškiems žaliems ryžiams reikės:

500–600 ml daržovių sultinio,

300 g basmati ryžių,

2 šaukštų alyvuogių aliejaus,

1 svogūno,

1 česnako skiltelės,

po saujelę petražolių, kalendrų, bazilikų,

didelės saujos špinatų,

druskos.

Gaminimo būdas – laidos įraše:

Beatos virtuvė. Įdarytos paprikos, naminis ledų tortas ir Nemiros Pumprickaitės virtuvė

2. Cinamoninės bandelės. Laidos viešnia – Inga Valinskienė

Cinamoninėms bandelėms ir pynei reikės:

Tešlai:

1 kg miltų,

200 g sviesto,

600 ml pieno,

4 šaukštų cukraus,

3 kiaušinių,

2 šaukštelių druskos,

14 g sausų mielių (arba 40 g šviežių).

Bandelėms:

4 šaukštų tirpinto sviesto (kepimo formos patepimui),

2 šaukštų cukraus miltelių,

100 g sviesto,

150 g rudojo cukraus,

3 šaukštų cinamono.

Pynei:

50 g sviesto,

6 šaukštų cukraus,

2 šaukštų cinamono,

1 apelsino žievelės.

Gaminimo būdas – laidos įraše:

Beatos virtuvė. Cinamoninės bandelės, gardus vyniotinis ir firminės Ingos Valinskienės širdelės

3. Įdarytos cukinijos. Laidos svečias – Andrius Mamontovas

4 asmenims reikės:

2–3 cukinijų.

Mėsos įdarui:

400 g maltos kalakuto krūtinėlės arba kiaulienos,

1 saujos avižinių dribsnių,

žiupsnio česnakų granulių,

1 šaukštelio kario miltelių,

1 šaukšto razinų,

1 pomidoro,

druskos.

Sūrio įdarui:

1/2 varškės sūrio su kmynais,

po šakelę krapų, petražolių, šalavijų,

saujelės avižinių dribsnių,

2 šaukštų tarkuoto kietojo sūrio.

Gaminimo būdas – laidos įraše:

Beatos virtuvė.

4. Laidos svečio Martyno Nedzinsko žagarėliai

Reikės:

3 trynių ir 1 kiaušinio,

100 g grietinės,

2 šaukštų cukraus,

300 g miltų,

1 šaukštelio kepimo miltelių,

žiupsnio druskos,

2 šaukštų degtinės,

2 l aliejaus kepimui,

cukraus pudros apibarstymui.

Gaminimo būdas – laidos įraše:

Beatos virtuvė. Džiaugsmingo gyvenimo patarimai iš Rimantės Kulvinskytės ir Martyno Nedzinsko žagarėlių receptas

5. Varškės pyragas su persikais. Laidos viešnia – Kristina Savickytė-Damanskienė

Varškės pyragui su persikais reikės:

Tešlai:

150 g sviesto,

2 šaukštų cukraus pudros,

1 kiaušinio trynio,

2 šaukštai grietinės,

250 g miltų,

citrinos žievelės.

Varškės įdarui:

3 kiaušinių,

1 kiaušinio baltymo,

100 g cukraus,

600 g pusriebės varškės,

100 g grietinės,

1 citrinos sulčių ir šiek tiek žievelės,

1 šaukšto miltų,

žiupsnio druskos,

skardinės konservuotų persikų.

Gaminimo būdas – įraše:

Beatos virtuvė. Pasiruošimas spalvotoms Velykoms, gardus varškės pyragas su persikais ir trapūs žagarėliai

6. Minimalistinė ir azijietiška moliūgų sriuba. Laidos viešnia – Viktorija Baltramiejūnienė

Minimalistinei moliūgų sriubai reikės:

1 sviestinio moliūgo,

alyvuogių aliejaus, druskos,

2 svogūnų,

1 česnako skiltelės,

1–1,5 l vandens,

šviežiai malto muskato,

50–100 ml grietinėlės,

šviežiai maltų pipirų,

šlakelio citrinos sulčių.

Azijietiškai moliūgų sriubai reikės:

100–200 g skaldytų žirnių,

4 šaukštų kokosų aliejaus,

2 svogūnų,

4 česnako skiltelių,

imbiero šaknies,

1 aitriosios paprikos,

2 šaukštų kario miltelių,

1 kepto sviestinio moliūgo,

1 skardinės kokosų pieno,

300–400 g atšildytų nevirtų krevečių,

1 žaliosios citrinos.

Gaminimo būdas – laidos įraše:

Beatos virtuvė 45 laida

7. Citrinų pyragas su imbieru. Laidos viešnia – Rūta Ščiogolevaitė

Pagrindui reikės:

100 g sviesto,

1 kiaušinio,

50 g cukraus pudros,

180 g miltų,

2 šaukštų grietinėlės.

Citrininiam įdarui:

3–4 citrinų sulčių (120 ml),

1 tarkuotos citrinos žievelės,

100 g cukraus pudros,

1–2 cm imbiero šaknies,

100 g sviesto,

3–4 kiaušinių.

Gaminimo būdas – laidos įraše:

Beatos virtuvė 61 laida

8. „Sudegęs“ pyragas su šokoladu, kuriuo tarpukariu mėgavosi inteligentai. Laidos svečias – Jonas Sakalauskas

Tešlai reikės:

3 kiaušinių,

150 g cukraus,

180 g grietinės (30 proc.),

180 g miltų,

4 šaukštų kakavos kepiniams,

2 šaukštelių kepimo miltelių.

Šokoladiniam pertepimui reikės:

70 g juodojo šokolado,

90 g grietinės.

Grietinės pertepimui:

200 g atšaldytos 30 proc. grietinės,

100 g cukraus,

200 g šaldytų aviečių ar vyšnių.

Gaminimo būdas – laidos įraše:

Beatos virtuvė 46 laida

9. Kokosų piene kepta vištiena. Laidos svečias – Alvydas Unikauskas

Reikės:

4 vištienos ketvirčių,

druskos, šviežiai maltų pipirų,

alyvuogių aliejaus kepimui,

200–300 g sviestinio moliūgo,

1 aitriosios paprikos,

3–4 cm imbiero šaknies,

4–6 česnako skiltelių,

saujelės čiobrelių,

1 skardinės kokosų pieno,

200 ml vandens,

žaliosios citrinos žievelės ir skiltelių patiekimui,

bazilikų, mėtų ir kalendrų lapelių patiekimui.

Gaminimo būdas – laidos įraše:

Beatos virtuvė 50 laida

10. Laidoje viešėjusios Editos Mildažytės kotletukai

Editos Mildažytės kotletukams reikės:

2 vištienos krūtinėlės,

4 šaukštai džiūvėsėlių,

200 ml pieno,

1 kiaušinis,

1 morka,

1 svogūnas,

20 g sviesto,

2–3 lauro lapai,

2 kvapieji pipirai,

2 juodieji pipirai,

1 šaukštelis druskos.

Gaminimo būdas – įraše:

Firminį kotletų receptą atskleidusi Edita Mildažytė: paprasti dalykai – patys skaniausi
Mums svarbus tikslumas ir sklandi tekstų kalba. Jei pastebėjote klaidų, praneškite portalas@lrt.lt