Gyvenimas

2021.07.23 07:58

Šaltą kavą paruošti nesunku ir namie: išbandykite su toniku, apelsininę ar šaldytus kavos kubelius

Viktorija Lideikytė, LRT.lt2021.07.23 07:58

Vienas iš būdų karštą vasaros dieną atsivėsinti ir įsikrauti išsekusią energijos bateriją – paskanauti šaltos kavos. Kaip ir šiltą, šaltą kavą paruošti namuose nesudėtinga, o jei išlaisvinsite vaizduotę ir išdrįsite paeksperimentuoti, būkite tikri – mėgausitės kava it iš kavinės.

Trimis šaltos kavos receptais su portalu LRT.lt dalijasi baristė Živilė Vaitiekūnaitė. Ji pataria: „Maža smulkmena, Jūsų gėrimui pridedanti išraiškingumo, – serviravimas. Pasilepinkite ir gaminkitės šaltas kavas į įvairiausias taures. Tokiu būdu bus malonūs ne tik skoniniai patyrimai, bet ir vizualiniai.“

1. Šaldyti kavos kubeliai su pienu

Reikės:

– ledukų formelės,

– mėgstamos kavos.

– augalinio/karvės pieno pagal skonį.

Paruošimas:

1. Puodelyje užplikykite stipresnę kavą ir palaikykite apie 3 minutes.

2. Per sietelį nukoškite kavos tirščius ir kavą supilkite į ledukų formelę. Dėkite šaldyti į šaldymo kamerą.

3. Į mėgstamą stiklinę sudėkie šaldytus kavos kubelius (pilną stiklinę) ir užpilkite norimu pienu. Skanaus!

Svarbu: jei norite kavą pasisaldinti, ją saldinkite tol, kol karšta, – prieš supilstydami į ledukų formelę.

Kaip pasirinkti augalinį pieną kavai:

– Norint, kad kavoje visai nesijaustų papildomo saldumo, patartina rinkitis pieną be pridėtinio cukraus.

– Lengvu saldumu dažniausiai pasižymi kokosų, migdolų pienas. Tiesa, jis pasižymi ir ryškiausiu augalinio pieno poskoniu, paskaninančiu kavą.

– Norint, kad augalinis pienas suteiktų intensyvaus saldumo, puikus pasirinkimas – vanilinis sojų pienas.

– Mažiausiai pridėtinio poskonio turintis augalinis pienas kavai: sojų, avižų, ryžių, žirnių.

2. Kava su toniku

Reikės:

– klasikinio toniko (jei neplanuojate į kavą dėti priedų (vaisių, žolelių), galima rinktis įvairius toniko skonius. Jei tonikas Jums per kartus, naudokite gazuotą mineralinį vandenį).

– kavos,

– ledukų,

– mėtos, baziliko, apelsino, žaliosios citrinos ir pan. pagal poreikį (ruošiant šį gėrimą, nebijokite paeksperimentuoti su citrusiniais vaisiais ir žolelėmis. Jei dedate žoleles, prieš tai jas suplokite tarp delnų, tokiu būdu labiau atsiskleis jų skonis ir aromatas. Naudodami citrusinį vaisių, jį lengvai įspauskite į gėrimą, kad labiau pajustumėte jo poskonį.

Rekomenduotinos žolelės: mėta, bazilikas, čiobrelis, levanda, rožių žiedai. Rekomenduotini vaisiai: apelsinas, žalioji citrina, greipfrutas, ananasas. Taip pat labai tinka agurkas, arbūzas).

Paruošimas:

1. Pirmiausia paruoškite kavą norimu būdu. Svarbu, jog kava būtų intensyvesnė, nei geriant įprastai.

2. Į stiklinę pridėkite ledo ir užpilkite toniko. Nepamirškite palikti vietos kavai.

3. Į stiklinę su ledu ir toniku įdėkite norimų citrusinių vaisių ar įvairių žolelių.

4. Užpilkite apie 40 ml kavos. Skanaus!

3. Apelsininis AeroPress

Reikės:

AeroPress kavinuko,

– 20 g mėgstamos kavos,

– apelsino,

– ledukų.

Paruošimas:

1. Į AeroPress kavinuką įdėkite filtrą ir sušlapinkite vandeniu, kad pašalintumėte popieriaus skonį.

2. Ant filtro uždėkite ploną (iki 5 mm) apelsino riekelę.

3. Tvirtai užsukite dangtelį ir uždėkite AeroPress ant stiklinės su ledukais, supilkite maltą kavą ant apelsino riekelės.

4. Užpilkite apie 80 ml vandens (temperatūra – apie 92 laipsnius) ir apie 30 sekundžių gerai maišykite su šaukšteliu.

5. Praėjus 30 sekundžių, įpilkite 140 ml vandens, dar kartą pramaišykite šaukšteliu ir uždėkite stūmoklį ant viršaus (trukmė apie 1 min).

6. Praėjus laikui, iš lėto nuspauskite kavą į stiklinę su ledu.

7. Jei norite, kad kavoje dar labiau jaustųsi apelsino poskonis, įdėkite riekelę apelsino į jau paruoštą gėrimą. Apelsino riekelė tinka ir kaip puikus kavos dekoras. Skanaus!

Mums svarbus tikslumas ir sklandi tekstų kalba. Jei pastebėjote klaidų, praneškite portalas@lrt.lt.