Gyvenimas

2021.07.22 10:14

Vasarą vėsinkitės agurkų limonadu, o gaiviam užkandžiui išbandykite lengvai paraugintus agurkus

LRT.lt2021.07.22 10:14

Agurkai – viena populiariausių daržovių. Tai – puikus pasirinkimas, pasižymintis mineralų ir vitaminų gausa, o karštomis dienomis agurkai puikiai papildo organizmą skysčiais, nes net 95 procentus šios daržovės sudaro vanduo, rašoma prekybos tinklo „Iki“ pranešime žiniasklaidai.

Mėgstami daugelyje šalių

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo vaisių ir daržovių ekspertė, sako, kad agurkai – puikus užkandis norint atsigaivinti karštą vasaros dieną.

„Lietuvoje agurkai vertinami ir mėgstami. Dažniausiai karštą dieną jie valgomi vieni, taip pat tradiciškai juos galima gardinti medumi, valgyti su grietine arba dėti į šaltibarščius. Be to, agurkų griežinėlius užsidėjus ant veido, atgaivinama ir oda“, – teigia J. Sabaitienė.

Anot ekspertės, agurkus mėgsta ne tik lietuviai. Jie yra taip mėgstami, kad net turi savo dieną, ir net ne vieną. Agurkai – itin dažnas ingredientas įvairiausių šalių virtuvėse.

Pavyzdžiui, Azijoje ši daržovė dedama į įvairias salotas, taip pat ir lengvai marinuojama. Graikai agurkus naudoja tradicinėse graikiškose salotose bei ikoniškame tadziki padaže. Artimųjų Rytų gyventojai šviežių agurkų lazdeles derina su tradicine savo humuso užtepėle. Slavų šalyse agurkai patiekiami su grietine arba yra rauginami.

Agurkai taip naudojami ir įvairiausių gėrimų: glotnučių, limonadų ar kokteilių gamyboje, be to, keliais agurko griežinėliais galima pagardinti ir vandenį – taip jis įgaus gaivaus ir šviežio skonio.

Agurkai priklauso tai pačiai šeimai kaip ir moliūgai, melionai ir arbūzai. Jie mėgsta šilumą ir drėgmę, todėl paprastai yra sodinami vasaros pradžioje. Jų vaisiai nuo pasodinimo užauga per 50–60 dienų.

Nors agurkai kilo iš pietų Azijos, tačiau šiuo metu ši daržovė yra auginama bene visuose žemynuose. Kol pasiekė Europą, Azijoje agurkai buvo auginami mažiausiai 3000 metų. Istoriniai šaltiniai rodo, kad agurkai 9 amžiuje buvo auginami jau ir Prancūzijoje, 14 amžiuje Anglijoje, o 16 amžiaus viduryje ši daržovė pasiekė ir Šiaurės Ameriką.

Papildo organizmą skysčiais, gausus vitaminais

J. Sabaitienė sako, kad agurkuose yra ypatingai mažai kalorijų. 104 g, viename puodelyje pjaustyto agurko, jų rasti galima vos 16. Be to, agurkuose yra daug vandens, kuris padeda palaikyti normalų skysčių kiekį kūne. Agurkų vartojimas padeda normalizuoti kraujospūdį. Juose gausu maistinių medžiagų, kurios apsaugo nuo įvairių sveikatos problemų, tokių kaip rūgštingumas, astma, artritas, podagra ir egzema.

Agurkuose taip pat yra antioksidantų, kurie neleidžia kauptis kenksmingiems laisviesiems radikalams ir gali sumažinti lėtinių ligų riziką. Agurkuose taip pat galima rasti ir organizmui taip reikalingų geležies bei fosforo. Be to, jų vartojimas gerina ir širdies veiklą, gražina odą, dėl agurkuose esančio vitamino K stiprėja kaulai.

J. Sabatienė siūlo agurkų nepamiršti įtraukti ir į kasdienę savo mitybą. Ji dalijasi keliais ypatingais receptais.

Lengvai parauginti vasariški agurkai

Jums reikės:

šviežių agurkų,

saujelės krapų,

šaukštelio druskos,

kelių skiltelių česnako.

Pagaminimas:

Pirmiausiai reikėtų agurkus išilgai supjaustyti. Tada susmulkinti česnaką ir šviežius krapus. Galiausiai viską sudėti į maišelį, įdėti druskos ir gerai sukratyti. Agurkus su visu maišelių patalpinti į šaldytuvą ir valgyti po kelių valandų.

Agurkų, arbūzų ir fetos salotos

Jums reikės:

4 puodelių kubeliais supjaustyto arbūzo,

2 puodelių griežinėliais supjaustytų agurkų,

didelės saujos supjaustyto fetos sūrio,

1 valgomojo šaukšto kapotų mėtų,

1 valgomojo šaukšto smulkinto baziliko,

laimo sulčių,

žiupsnelio druskos ir juodųjų pipirų,

šlakelio alyvuogių aliejaus.

Pagaminimas:

Į didelį dubenį sudėkite arbūzą, agurką, fetą, baziliką ir mėtas. Viską apliekite šviežiai spaustomis laimo sultimis, įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus, druskos bei pipirų – gerai išmaišykite.

Agurkų limonadas

Jums reikės:

500 g agurkų,

7 vnt. citrinų,

5 a. š. agavų sirupo,

400 ml gazuoto vandens.

Pagaminimas:

Agurkus nulupkite ir sutrinkite maisto smulkintuvu. Agurkų minkštimą nusunkite per smulkų sietelį ar audinio skiautę. Išspauskite citrinas ir sumaišykite su agurkų sultimis. Pagardinkite agavų sirupu, įpilkite gazuoto stalo vandens ir išmaišykite. Patiekite su daug ledo ir šviežių agurkų griežinėliais. Skanaus!

Mums svarbus tikslumas ir sklandi tekstų kalba. Jei pastebėjote klaidų, praneškite portalas@lrt.lt.