Gyvenimas

2021.05.17 12:48

Makaronai su daržovių karaliais vadinamais špinatais – švelnus skonis ir daug vitaminų

LRT.lt2021.05.17 12:48

Špinatai – daugelyje pasaulio šalių yra itin vertinamos salotos. Ir ne tik dėl švelnaus skonio, bet ir organizmui naudingų savybių. Špinatuose gausu vitaminų, jodo, magnio, kalio, netgi geležies, rašoma prekybos tinklo „Iki“ pranešime žiniasklaidai.

Europoje paplito Renesanso laikotarpyje

Jolanta Sabaitienė, šio prekybos tinklo vaisių ir daržovių ekspertė, sako, kad špinatai – subtilaus skonio daržovė, tinkamai juos paruošus pirštus apsilaižys net ir vaikai.

„Špinatai – labai universalus, subtilaus skonio augalas. Špinatais galima gardinti įvairiausias salotas, juos dėti į įvairius vaisių kokteilius ar glotnučius, sriubas, kepti blynus, gaminti įvairiausius padažus, pavyzdžiui, pesto. Italijoje špinatais gardinami makaronai, picos, sumuštiniai, o vienas šios šalies gyventojų mėgstamiausių patiekalų – lazanija, ravioliai arba makaronų vamzdeliai su špinatais ir varške. Keptus ant sviesto ar aliejaus špinatus taip pat galima patiekti ir kaip garnyrą prie įvairiausių žuvies ar mėsos patiekalų“, – sako J. Sabaitienė.

Kaip pasakoja ekspertė, špinatų tėvynė – Senovės Persija, iš ten jie buvo įvežti į Kiniją. Tiesa, Europoje šis augalas atsirado gerokai vėliau. Viduramžiais špinatų į Ispaniją atvežė arabai, kurie špinatus vadino „daržovių karaliais“. Tačiau labiausiai špinatai paplito renesanso laikotarpiu: juos labai mėgo vienuoliai ir pirmieji špinatus pradėjo auginti vienuolynų ūkiuose. Įdomu dar ir tai, kad būtent renesanso laikotarpio kulinarai špinatų sultimis dažydavo ledus, įvairius kremus bei padažus.

J. Sabaitienė teigia, kad špinatai nuo seno pamėgti ne tik dėl savo universalumo, bet ir gerųjų savo savybių. Jie yra labai lengvai virškinami, juose gausų vitamino C, B1, B2. Taip pat ir folio rūgšties, karotino, jodo, geležies, fosforo, magnio, kalio, natrio, kalcio. Špinatų vartojimas sumažina cukraus kiekį kraujyje, gerina regėjimą, turi priešuždegiminių savybių, palaiko gerą nuotaiką bei padeda nervų sistemai. Be to, tai yra puikus maistas tiems, kurie meta svorį.

J. Sabaitienė siūlo pasigaminti skanų patiekalą iš špinatų ir pateikia nesudėtingą makaronų vamzdelių su špinatais ir rikota receptą, kuris patiks net patiems išrankiausiems valgytojams.

Makaronų vamzdeliai, įdaryti rikota ir špinatais

Jums reikės:

Alyvuogių aliejaus

Špinatų

Muskato riešuto arba muskato riešuto prieskonių

Žiupsnelio druskos

Žiupsnelio pipirų

Svogūno

Kelių skiltelių česnako

Kelių pomidorų

Lauro lapo

Kelių lapelių baziliko

Pusės citrinos žievelės

Rikotos

Kiaušinio

Parmezano

Makaronų vamzdelių

Mocarelos

Pagaminimas:

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Į didelę keptuvę su šlakeliu aliejaus sukrėskite špinatus, įtarkuokite muskato, pasūdykite, pagardinkite pipirais. Uždenkite ir lai špinatai suminkštėja. Išimkite iš keptuvės ir dėkite į koštuvą, kad nuvarvėtų. Toje pačioje keptuvėje su šlakeliu aliejaus apkepinkite smulkiai sukapotą svogūną bei česnako skilteles. Kai svogūnai suminkštės, sukrėskite pomidorus, įdėkite lauro lapą, kelis bazilikų lapelius, pusės citrinos žievelę – kaitinkite apie 20 minučių, kol padažas sutirštės. Pasūdykite, pagardinkite pipirais.

Špinatus nuspauskite ir pasmulkinkite. Dėkite į dubenį ir sumaišykite su rikota, kiaušiniu ir tarkuotu parmezanu. Pagardinkite druska. Makaronų ragelius pripildykite špinatų ir rikotos įdaro ir guldykite į kepimo indą (maždaug 20 cm x 25 cm dydžio). Ant viršaus supilkite pomidorų padažą ir užklokite mocarelos riekelėmis.

Kepkite apie 35–40 minutes, jei viršus pernelyg greitai skrunda, pridenkite folija. Iškepusius vamzdelius apibarstykite likusiais bazilikais. Skanaus!

Mums svarbus tikslumas ir sklandi tekstų kalba. Jei pastebėjote klaidų, praneškite portalas@lrt.lt.