Gyvenimas

2021.05.04 12:11

Žuvis ant grilio – paruošti paprasta, o skonis tobulas

LRT.lt2021.05.04 12:11

Artėjant šiltajam metų laikui gyventojai daugiau dėmesio skiria sveikesnei gyvensenai, ieško lengvesnių patiekalų ir produktų bei įtraukia žuvį į savaitinį racioną. Prekybos tinklo „Iki“ pranešime žiniasklaidai – du būdai, kaip paruošti doradą ant grilio.

Pasak šio prekybos tinklo maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės, ant grilio kepta dorada bus išskirtinio dūmo skonio.

V. Juodkazienė pataria pirmiausia įkaitinti grilį iki optimalios temperatūros. Ji turi būti ne per karšta, nes žuvis greitai apdegs, bet ir ne pernelyg vėsi – taip kyla rizika, kad žuvies iki galo neiškepsite. Kepsninėje patogiausia kepti visą žuvį su galva ir uodega. Tai padės ją išlaikyti tvirtą, be to, taip pat gali padėti žuviai pernelyg neišdžiūti ir likti sultingai.

Kepant doradą reikėtų saikingai naudoti ir prieskonius, kad jie neužgožtų švelnaus žuvies skonio. Geriausia žuvį įtrinti druska ir citrinpipiriais, o iškepusią – apšlakstyti citrinų sultimis. Tačiau taip pat galima į žuvies vidų įdėti citrinų griežinėlių. Šviežios žolelės ir česnako skiltelės taip pat tinka. Čiobreliai, rozmarinai, petražolės puikiai dera su doradomis.

Maisto ekspertė sako, kad ruošiant žuvį kepti ant grilio, prieš kepant patariama padengti plonu aliejaus sluoksniu – jis užtikrins, kad žuvis nelips prie grotelių. Taip pat žuvį galima ir pamarinuoti, marinatas suteiks ypatingo poskonio. Kepimo laikas priklauso nuo žuvies dydžio: vidutinio dydžio doradą reikėtų kepti apie 10–15 minučių ant kiekvienos pusės.

V. Juodkazienė dalinasi ir dviem dorados ant grilio receptais.

Su agurkais marinuota dorada

Jums reikės:

2 doradų

1 citrinos

2 trumpavaisių agurkų

4 šaukštų alyvuogių aliejaus

1 valgomojo šaukšto sezamo sėklų

2 valgomųjų šaukštų jūros dumblių

Druskos

Pipirų

Paruošimas:

Nupjaukite nugaros peleką nuo dorados, tada žuvį nuplaukite ir nusausinkite. Įdėkite doradą į gilų indą. Apšlakstykite citrinos sulčių ir alyvuogių aliejaus mišiniu, sudėkite jūros dumblius, sezamo sėklas ir mažais kubeliais supjaustytus agurkus. Palikite marinuotis maždaug 30 minučių kambario temperatūroje. Iš marinato ištrauktą doradą dėkite ant grotelių ir kepkite apie 15 min. ant kiekvienos pusės. Ant iškepusios žuvies uždėkite marinato ir patiekite su ryžiais ar daržovėmis.

Ant grilio kepta dorada su šalavijais

Jums reikės:

2 doradų

2 citrinų

8 šalavijų lapų

Alyvuogių aliejus

Druskos

Pipirų

Paruošimas:

Nuplautą ir nusausintą doradą įpjaukite peiliu kas 1,5 cm iš abiejų pusių. Supjaustykite citrinas storais griežinėliais, susmulkinkite šalavijų lapus. Įspauskite citrinos skilteles į dorados pjūvius, kad citrinos žievė išsikištų. Likusią citriną su šalavijų lapais sukimškite į dorados vidų. Įtrinkite druska ir pipirais. Kepkite ant grotelių apie 15 min. ant kiekvienos pusės. Tinka patiekti su ant griliaus keptomis daržovėmis.