Gyvenimas

2021.04.30 21:53

Ir papuoš stalą, ir pamalonins gomurį: „Beatos virtuvėje“ – rytietiškų užkandžių lėkštė

LRT TELEVIZIJOS laida „Beatos virtuvė“, LRT.lt2021.04.30 21:53

LRT TELEVIZIJOS laidos „Beatos virtuvė“ kūrėja ir vedėja Beata Nicholson rodo, kaip pasigaminti Rytų virtuvės įkvėptą užkandžių lėkštę. Būkite tikri – šie užkandžiai ne tik papuoš stalą. Abejingų nepaliks ir ryškūs jų skoniai!

Vadinamųjų „meze“ – užkandžių – lėkštėje B. Nicholson serviruoja du klasikinius rytietiškus užtepus. Vienas – raudonųjų paprikų ir graikinių riešutų pasta, vadinama muhamara. Antrasis – humusas, tačiau ne iš avinžirnių, iš kurių paprastai gaminamas šis užtepas, bet iš pupelių. Šiam užtepui puikiai tinka ir lietuviški geltonieji žirniai, tikina B. Nicholson.

Šalia užtepėlių patiekiama šilta duona, pavilgyta aliejumi ir pagardinta česnaku bei žolelėmis. Tokius plokščiaduonius dažnai patiekia rytietiškuose restoranuose, tačiau jų nesunkiai pasidarysite ir namuose, sako laidos vedėja.

Šalia paserviruojama ir granatų sėklų bei morkų – jos užkandžius papildo gaiviu skoniu. Skanaus!

Paprikų užtepui reikės:

2 paprikos,

120 g graikinių riešutų,

1 šaukštas pomidorų pastos,

1 šaukštas granatų sirupo,

keli šaukštai alyvuogių aliejaus,

1 česnako skiltelė,

0,5 citrinos sulčių,

druskos,

granatų sėklų.

Pupelių paštetui reikės:

300 g virtų pupelių,

4 šaukštai vandens,

1 šaukštas sezamų pastos (tahinio),

1 kupinas šaukštelis kumino,

0,5 citrinos sulčių,

1 česnako skiltelė,

keli šaukštai alyvuogių aliejaus,

druskos,

šviežių petražolių.

Plokščiaduoniams reikės:

300 g miltų,

1 šaukštas kepimo miltelių,

keli šaukštai alyvuogių aliejaus,

1 stiklinė graikiško jogurto,

šviežių čiobrelių ir rozmarinų,

2 česnako skiltelės,

saujelė žalumynų,

keli šaukštai alyvuogių aliejaus.

Gaminimo būdas – laidos įraše:

Rytietiški kvapai ir skoniai: užkandžių lėkštė su dviejų rūšių užtepėlėmis ir plokščiaduoniais
Mums svarbus tikslumas ir sklandi tekstų kalba. Jei pastebėjote klaidų, praneškite portalas@lrt.lt