Gyvenimas

2021.02.23 07:55

„AuGalingas iššūkis“: saldi galeta su obuoliais

LRT.lt2021.02.23 07:55

Turbūt visi žinome apie daržovių naudą ir kaip svarbu jas įtraukti į mitybos racioną. Galbūt ryžtumėtės bent kartą per savaitę atsisakyti mėsos ir išmėginti įvairius patiekalus iš augalinių produktų – daržovių, kruopų ir ankštinių?

Jūsų dėmesiui – veganiškas šios savaitės patiekalas – saldi galeta su obuoliais. Šiuo tinklaraščio „Follow your spoon” receptu dalijasi ne pelno siekiantis ir augalinę mitybą populiarinantis projektas „Tapk auGalingas“.

Tešlai reikės: (nedidelė, 6-8 gabalėlių galeta):

● 2/3 puodelio migdolų miltų

● 2/3 puodelio ryžių miltų

● 2 šaukštelių kukurūzų krakmolo

● 1 šaukšto kokosų arba rudojo cukraus

● Žiupsnio druskos

● 2 šaukštų kieto kokosų aliejaus

● 4-5 šaukštų šalto vandens

Įdarui reikės:

● 3 vidutinio dydžio obuolių

● 1 šaukšto kokosų aliejaus

● 1/4 puodelio kokosų arba rudojo cukraus

● 1/2 šaukštelio cinamono

● Žiupsnio druskos

● 2 šaukštelių kukurūzų krakmolo + 1 šaukšto vandens

● Saujos migdolų riešutų (ar kitokių)

Gaminimo eiga:

Iš pradžių pagaminame įdarą – obuolius nulupame, supjaustome, kartu su aliejumi, cukrumi, cinamonu, druska dedame į puodą ir kaitiname.

Kukurūzų krakmolą dubenėlyje sumaišome su vandeniu ir pilame į puodą, kai obuoliai apverda ir suminkštėja, viską gerai išmaišome ir dar kelias minutes pakaitiname.

Paliekame visiškai atvėsti.

Toliau gaminame tešlą – dubenyje sumaišome migdolų, ryžių miltus, krakmolą, cukrų, druską, dedame kokosų aliejų ir šakute triname, kol nebelieka didelių gabalėlių.

Tada po vieną šaukštą pilame vandenį ir toliau šakute maišome, vėliau minkome rankomis.

Tešlą suspaudžiame į vieną rutulį, įvyniojame į kepimo popierių ir dedame 10 min. į šaldymo kamerą.

Tada tešlą ant kepimo popieriaus iškočiojame į apskritimą ir perkeliame ant kepimo skardos.

Dedame ant tešlos įdarą ir paskirstome palikdami kelis centimetrus nuo krašto.

Tešlos kraštus atsargiai užlankstome į vidų – tešla bus trapi ir lūžinės, bet nieko tokio, sutrūkusią vietą užspaudžiame pirštais.

Ant viršaus barstome susmulkintus riešutus.

Kepame įkaitintoje 180 laipsnių orkaitėje 25 min. su kaitinimu iš viršaus ir apačios, ir tada dar 10 min. grill režimu.

Iškepusį pyragą prieš pjaustant paliekame atvėsti.