Gyvenimas

2021.01.14 10:58

Naujas supermaistas – iš jūros gelmių, bet receptai – žemiškai paprasti

LRT.lt2021.01.14 10:58

Produktai su jūros dumbliais Lietuvoje tampa jau ne egzotika, o kasdieniu pirkėjų pasirinkimu. Stiprėjant sveikos gyvensenos ir mitybos tendencijoms, visame pasaulyje jūros dumbliai sulaukia vis daugiau dėmesio, nes yra vertingas naudingų maistinių medžiagų šaltinis. Tendencija neaplenkia ir Lietuvos – jūros dumblių paklausa auga.

„Maximos“ Maisto gamybos departamento direktorė Brigita Baratinskaitė atkreipia dėmesį, kad jūros dumblių produktuose gausu A ir B grupės vitaminų, taip pat – folio rūgšties, polinesočiųjų riebiųjų rūgščių, vitaminų C, D ir K, kalio ir geležies, rašoma bendrovės pranešime žiniasklaidai. Šie produktai dar turtingi jodo, kuris reikalingas tinkamai skydliaukės veiklai.

Džiovinti ir suslėgti jūros dumblių lapeliai savo skoniu primena špinatus. Jie puikiai dera su makaronais ar ryžiais, tinka garnyrams. B. Baratinskaitė siūlo namuose išbandyti tris paprastus receptus ir mėgautis skoniais, kuriuos padeda sukurti jūržolių gaminiai.

Sušildanti sriuba

Reikės:

2-3 lapelių jūros dumblių, pusės paprikos, kelių kopūsto lapų, 1 svogūno, 2 skiltelių česnako, kubelio vištienos sultinio, kelių griežinėlių imbiero, vienos žaliosios citrinos, 1 šaukšto alyvuogių aliejaus, šaukštelio džiovintų bazilikų, šaukštelio ciberžolės, žiupsnelio maltų kajeno pipiro.

Gaminimas: Sriubos puode pakaitinkite aliejų. Suberkite baziliką, ciberžolę, kajeno pipirus, smulkintą svogūną ir česnaką. Viską sumaišykite ir pakepinkite kelias minutes. Tada sudėkite susmulkintą papriką, kopūstą ir pakaitinkite maišydami maždaug minutę. Supilkite vištienos sultinį, įmeskite sutrinto imbiero ir užvirkite. Išjunkite kaitrą ir į puodą įspauskite žaliosios citrinos sulčių, sudėkite jūros dumblių lapelius. Leiskite 5 minutes pastovėti ir tada galite patiekti į dubenėlius.

Užkandis su tunu

Reikės:

3 lapelių jūros dumblių, 1 mažos skardinės konservuoto tuno, 1 morkos, 1 agurko, šiek tiek poro, sezamo sėklų, 2 šaukštų majonezo, kelių lašų „Tabasco“ arba kito aštraus padažo.

Gaminimas: sumaišykite tuną su majonezu, sutarkuokite morką ir agurką plonais šiaudeliais, susmulkinkite porą. Perpjaukite jūros dumblių lapelius per pusę ir ant jų dėkite su majonezu sumaišytą tuną, tada – daržoves, o ant viršaus pabarstykite sezamo sėklų ir galiausiai užlašinkite aštraus padažo.

Greitai paruošiamos salotos

Reikės:

10 lapelių jūros dumblių, 1 šaukšto sojos padažo, 2 šaukštų sezamų aliejaus, 1 šaukšto ryžių acto, 2 šaukštų vandens, griežinėlio šviežio imbiero, 1 skiltelės česnako, 1 šaukšto sezamo sėklų, saujos susmulkintų svogūnų laiškų.

Gaminimas: Sukarpykite arba supjaustykite jūros dumblių lapelius maždaug 1 cm pločio juostelėmis, sudėkite į dubenį. Sumaišykite sojos padažą, sezamų aliejų, actą, vandenį, sutrintą imbierą bei sutrintą skiltelę česnako. Pasigamintą padažą supilkite ant jūros dumblių juostelių – leiskite padažui į jas įsigerti, švelniai maišydami 1-2 minutes. Ant viršaus užberkite sezamo sėklų ir svogūno laiškų.